V nemocnici pre pacientov s Covid-19 nastal silný výbuch po tom, čo začali horieť kyslíkové bomby (VIDEO)
31 | 10 | 2020 I Marek Molnár

V ruskom meste Čeľabinsk v nemocnici pre pacientov pozitívnych na Covid-19 začali horieť kyslíkové bomby, ktoré následne explodovali. Moment silného výbuchu bol zachytený na viacerých videách, informuje portál RT.


K incidentu došlo v piatok na juhu Uralu, keď v miestnej nemocnici horel prístrešok s veľkým kyslíkovým kanistrom. V čase výbuchu bolo v nemocnici asi 170 pacientov, vrátane 150 ľudí s potvrdeným koronavírusom. Všetci pacienti boli bezpečne evakuovaní.

Zábery z miesta udalosti ukazujú, ako sa hasiči pokúšajú uhasiť horiacu búdu pred budovou nemocnice. Uvedomujúc si, že kyslíková nádoba mala explodovať, respondenti prvej reakcie z nej utiekli chvíľu predtým, ako nádrž vybuchla.

Výbuch zničil kôlňu, ako aj rozbil okná v okolitých budovách.



V dôsledku výbuchu sa vznietili dve oddelenia samotnej nemocnice, ako aj niekoľko bytov v neďalekej obytnej štvrti. Obyvateľov pohotovostná služba evakuovala a plamene okamžite uhasili.



Do boja s plameňmi bolo zapojených asi 20 hasičských vozidiel a 76 zamestnancov, informovali miestne záchranné služby. Podľa predbežných údajov nebol výbuchom nikto zranený ani zabitý.

Zatiaľ čo ruské médiá naznačujú, že v nemocnici zomreli najmenej dvaja pacienti s Covid-19 kvôli nedostatku kyslíka po výbuchu, miestne úrady tieto správy rozhodne popreli. Skoré vyhodnotenie incidentu naznačilo, že únik a následný požiar boli spôsobené nesprávnou inštaláciou a nesprávnou manipuláciou s kyslíkovou nádržou, informovali pohotovostné služby Čeľabinsku.

Merkelová obhajuje nové bezpečnostné pravidlá spojené s Covid-19 a odmieta „klamstvá a dezinformácie"
Nemecká kancelárka Angela Merkelová varovala, že jej krajina sa nachádza v „dramatickej situácii“, a obvinila politikov, ktorí podkopávajú boj proti koronavírusom tým, že šíria „klamstvá, dezinformácie a konšpiračné teórie“, informuje portál... Čítať ďalej
31 | 10 | 2020 | Marek Molnár