Vláda dá na 13. dôchodky 300 miliónov eur. Opozícia hovorí o okrádaní dôchodcov
27 | 10 | 2020 I Aneta Leitmanová

Pred pár dňami schválil parlament zákon o 13. dôchodkoch. Na jeho vyplatenie dá vláda 300 miliónov eur. Na minuloročný vianočný príspevok pre dôchodcov išlo 153 miliónov eur. Strany Smer a Hlas tvrdošijne nazývajú uvedených 300 miliónov okrádaním dôchodcov.    


Opozično – koaličná prestrelka o 13. dôchodku nemá konca kraja. To, že majú predstavitelia koalície a opozície rozdielny názor na riadenie štátu a spôsob vládnutia, je v poriadku, nakoniec, to je princíp demokracie. Potom sú tu ale čísla a fakty, ktoré nepustia.

Vláda dá tento rok dôchodcom dvojnásobok toho, čo dostali minulý rok. Opozícia, resp. predstavitelia Smeru a Hlasu akoby nedokázali tento fakt prijať a stráviť. A tak „búchajú zlostne pästičkou“ do stola a tvrdošijne si idú dookola svoju obohratú pesničku  o okrádaní dôchodcov touto vládou.

Nech si urobí názor každý sám, či možno sumu 300 miliónov eur, ktorá bude dôchodcom vyplatená už teraz v decembri, nazvať okrádaním. Či nie je okrádaním skôr prístup Smeru, ktorý za desať rokov svojej vlády 13. dôchodok nezaviedol.

Sme rodina navrhuje znížiť sociálne odvody a dane z príjmov
Strana Sme rodina navrhuje v rámci plánu obnovy zásadne znížiť daňovo-odvodové zaťaženie na Slovensku. Čítať ďalej
09 | 10 | 2020 | SITA


Čisto fakticky – ak by smeráci plnili svoje predvolebné sľuby, naši dôchodcovia mohli každoročne, už desať rokov, poberať 13. dôchodky a dnes by táto „záležitosť“ už nebola politickou témou. To, že téma 13. dôchodkov je v roku 2020 stále na stole, svedčí o jednom – Smer svoj sľub voči seniorom nikdy nesplnil.

Je pravda, že vo februári 2020 bol prijatý pôvodný zákon o 13. dôchodkoch. Bolo to týždeň pred voľbami a dnes niektorí vyčítajú hnutiu Sme rodina, že zaň vtedy zahlasovalo spolu so Smerom. Zdá sa, že zahlasovalo z dvoch dôvodov – jednak držali svoju politickú líniu a svoj sľub voličom, veď 13. dôchodky malo hnutie v programe dlhodobo. Jednak Smer tvrdil, že peniaze na 13. dôchodky má v rozpočte pokryté. Ako sa neskôr ukázalo, nemal.

Pred pár dňami to v rozprave v parlamente otvorene priznal aj bývalý minister financií Kamenický. Smer tak oklamal nielen svojich voličov, ale aj Sme rodina a vlastne celú verejnosť.

Ženy ročníkov 1957 – 1963 pôjdu do dôchodku skôr. Krivdu z minulosti napravila Sme rodina
Neprávosť voči ženám ročníkov 1957 – 1963 v súvislosti s ich odchodom do dôchodku bola odstránená pred niekoľkými dňami, keď parlament jednomyseľne schválil novelu zákona o sociálnom poistení. Iniciátorom novely bolo hnutie Sme... Čítať ďalej
30 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič


Podľa zákona prijatého vo februári, mal byť 13. dôchodok vo výške 460 eur. Vtedy dnešná koalícia ale nemohla tušiť, že Smer na to peniaze v štátnom rozpočte nevyhradil a predovšetkým, že nás postihne niečo, na čo nemohol byť pripravený nikto – pandémia korony. Ešte na jar to vyzeralo tak, že 13. dôchodky sa nebudú vyplácať vôbec. To, že nakoniec budú, aj v tejto dobe, kedy ľudia prichádzajú o prácu a takmer všetkým sa znižuje životná úroveň, sa dá nazvať malým zázrakom.

Zarážajúce je hlasovanie Smeru a Hlasu v parlamente o tomto bode. Politici, ktorí majú plné ústa sociálnej politiky a podpory seniorov, hlasovali totiž proti 13. dôchodkom. Inak povedané – hlasovali za to, aby dôchodcovia nedostali tento rok v decembri nič. Bohužiaľ, nedokázali prekročiť svoj tieň a za zákon zahlasovať.

Zdá sa, že Smer a jeho odnož Hlas opäť raz ukázali svoju pravú tvár a to, ako im v skutočnosti na senioroch (ne)záleží. Nech sa na to ale pozrieme akokoľvek, schválených 300 miliónov, ktoré tento rok dôchodcovia dostanú, bude vždy viac ako 153 miliónov.

Poslanci zo Sme rodina predložia návrh na oslobodenie prepitného od daní
Oslobodenie prepitného od daní má podporu ministerstva práce aj dopravy. Uviedli to vo štvrtok na brífingu poslanci hnutia Sme rodina Martin Borguľa a Ľuboš Krajčír. Čítať ďalej
13 | 08 | 2020 | SITA