USA obvinili šesť ruských „spravodajských agentov“ z hacknutia Ukrajiny, Gruzínska, Francúzska a olympijských hier v roku 2018
23 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Americké ministerstvo spravodlivosti obvinilo šiestich dôstojníkov ruskej vojenskej spravodajskej agentúry z kybernetických útokov proti Gruzínsku, Francúzsku, Veľkej Británii, OPCW, Ukrajine a zimných olympijských hrách v roku 2018, informuje portál RT.


Veľká porota v Pensylvánii obvinila týchto šiestich mužov zo „sprisahania, počítačového hackerstva, podvodov, krádeže identity a falošnej registrácie názvu domény“, oznámila v pondelok DOJ a označila ich za dôstojníkov z jednotky 74455 ruskej hlavnej spravodajskej služby GRU.

Obžalovaní sú Jurij Sergejevič Andrienko, Sergej Vladimirovič Detistov, Pavel Valeryevič Frolov, Anatolij Sergejevič Kovalev, Artem Valeryevič Ochichenko a Petr Nikolajevič Pliskin.



Podľa obvinení použili malware ako KillDisk, Industroyer, NotPetya a Olympic Destroyer k útoku na všetko od sietí na Ukrajine a Gruzínsku až po olympijské hry konané v Pchjongčchangu pred dvoma rokmi - na ktorých sa nesmeli ruskí športovci zúčastniť pod ich národnou vlajkou, kvôli dopingovým obvineniam.

Títo šiesti agenti sú tiež obvinení z marenia „snahy vyvodiť zodpovednosť Ruska za použitie nervového jedu typu Novičok na zahraničnej pôde“ - s odvolaním sa na tvrdenia britskej vlády z marca 2018, že Rusko „s vysokou pravdepodobnosťou“ použilo toxín proti bývalému špiónovi a jeho dcére. Ide o obvinenie, ktoré Moskva opakovane poprela.

Asistent generálneho prokurátora pre národnú bezpečnosť John C. Demers tvrdil, že „žiadna krajina nezneužila svoje počítačové schopnosti tak zlomyseľne alebo nezodpovedne ako Rusko a bezdôvodne spôsobila bezprecedentné škody, aby získala malé taktické výhody-“

Zuckerberg venuje ďalších 100 miliónov dolárov na zabezpečenie „bezpečných volieb“
Šéf Facebooku Mark Zuckerberg venuje ďalších 100 miliónov dolárov na pomoc volebným úradníkom v USA po tom, čo federálny sudca rozhodol o tom, že počiatočný grant vo výške 300 miliónov dolárov je legálny, napriek varovaniu, že peniaze môžu skresliť... Čítať ďalej
18 | 10 | 2020 | Marek Molnár