Dobroslav T. trvá na tom, že prepustenie Majského z väzby bolo oprávnené
19 | 10 | 2020 I SITA

Bývalý generálny prokurátor Dobroslav T. trvá na tom, že podľa stanoviska košickej krajskej prokuratúry z roku 2004 pominuli dôvody na väzbu v tom čase obvineného Jozefa Majského. Uviedol to dnes v reakcii na stanovisko Etickej komisie prokuratúry, ktoré bolo oboznámené v rámci disciplinárneho pojednávania s bývalým šéfom prokuratúry.


Podľa uznesenia Etickej komisie prokuratúry z leta tohto roku Dobroslav T. svojím rozhovorom pre TV Markíza z jesene 2019 porušil pravidlá prokurátorskej etiky. Konkrétne podľa komisie v rozhovore prezentoval nepravdivé tvrdenia, týkajúce sa prepustenia Jozefa Majského z väzby.

„Záver, že išlo o nepravdivé tvrdenia, vyplýva nielen zo samotného skutku a odôvodnenia návrhu na začatie disciplinárneho stíhania, ale je to zrejmé aj zo všeobecne známych skutočností ohľadom prepustenia vtedy obvineného J. M. z väzby na slobodu v roku 2004, nakoľko tie boli viackrát zo strany kompetentných orgánov zverejnené,“ uvádza komisia.

Čo hovorí profesor Krčméry na „chrípôčku“ či nedostatok kyslíka pod rúškom
Od vypuknutia epidémie sa objavuje mnoho protichodných informácií. Časť ľudí verí, že rúška nás zotročujú či ohrozujú, alebo že celý koronavírus je len nafúknutý podvod. Profesor Vladimír Krčméry pre portál Nový Čas vysvetlil svoj pohľad na... Čítať ďalej
19 | 10 | 2020 | Natália Sollárová


Ak sa Dobroslav T. snažil za týchto okolností zavádzať verejnosť a zľahčoval, prípadne priamo popieral svoj podiel na prepustení Majského, nesprával sa podľa komisie ako prokurátor eticky. Vyjadrenia Dobroslava T. navyše podľa komisie neprispeli k dôveryhodnosti jeho osoby ako prokurátora, ani k dôveryhodnosti prokuratúry.

Podľa Dobroslava T. samotný dozorový prokurátor prípadu v roku 2004 skonštatoval, že dôvody Majského pominuli, on však vzhľadom na situáciu v spoločnosti nie je ochotný niesť za rozhodnutie následky. „Ja som došiel na prokuratúru, aby sa takéto veci nediali,“ povedal Dobroslav T., ktorý bol v tom čase generálnym prokurátorom.

Bývalý šéf prokuratúry čelí disciplinárnemu stíhaniu pre výroky o nahrávke rozhovoru s Marianom K. a tiež pre výroky o prepustení Jozefa Majského, ktoré povedal v rozhovore pre TV Markíza. V prípade uznania viny mu hrozí zbavenie funkcie prokurátora.