Neuveriteľné: Slováci sú druhí najchudobnejší v únii a zadĺžení až po uši!
09 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Žiadne druhé Švajčiarsko zo Slovenska tak skoro asi nebude. Patríme totiž medzi najchudobnejšie štáty v Európe.


Podľa najnovších údajov Allianz Wealth Report 2020 patrí finančný majetok Slovákov nielen medzi najnižšie v Európskej únii, ale aj medzi najnižšie v regióne strednej a východnej Európy. Aby toho nebolo málo, Slováci majú na krku poriadne dlžoby, informuje o tom portál 1.pluska.sk. Odborníci podľa neho upozorňujú, že v kríze, akú zažívame, je to veľmi nebezpečné.

Švajčiarom môžeme nemo závidieť

Kým finančný majetok Slováka je 6 778 eur, Poliaka 8 757, Maďara 16 140, Čech má 17 497 eur, ba dokonca ešte aj Bulhari, ktorí vždy patrili medzi chudobnejšie krajiny, majú viac, a to 9 586 eur. Za nami tak skončili už len Rumuni s peňažným majetkom 4 508 eur.

V úplne inej lige sú napríklad Nemci s majetkom vyše 57-tisíc eur či Rakúšania, ktorí majú v priemere viac ako 59-tisíc eur. A Švajčiari, ktorých sme po revolúcii chceli dobiehať sú, naopak, najbohatší v Európe s finančným majetkom vyše 195-tisíc eur! S čiernym humorom Angličana môžeme pokojne povedať, že by sme ich nedobehli ani keby cúvali a nezostáva nám nič iné, iba im nemo závidieť.

„Na Slovensku rastie chudoba a štát stráca suverenitu." Tvrdí Slovenská liga. (Rozhovor)
Problémom Slovenska je rastúca chudoba i strata suverenity štátu. Riešením je zníženie daňového zaťaženia, odbúranie byrokracie a korupcie i zastavenie zapredávania Slovenska cudzím ekonomickým záujmom. V rozhovore pre TASR to vyhlásil Roman Ruhig,... Čítať ďalej
09 | 02 | 2020 | TASR

Žijeme od výplaty k výplate

Analytici upozorňujú, že mať viac dlhov ako čistého finančného majetku je v súčasnej situácii veľké riziko. „Štatisticky až 35 % Slovákov žije od výplaty k výplate a najhoršie pre nich je, ak prídu o prácu alebo skončia na PN-ke a musia pokryť vyššie výdavky na zdravotnú starostlivosť,“ povedala pre Plusku Lenka Buchláková zo spoločnosti FinGO.sk

Dlh na jedného obyvateľa

Švajčiarsko                           99 147 €
Rakúsko                                22 362 €
Nemecko                              22 682 €
SLOVENSKO                          7 990 €
Česko                                      7 279 €
Poľsko                                     5 009 €
Maďarsko                               3 270 €
Bulharsko                               2 500 €
Rumunsko                              2 130 €
Zdroj: Allianz Wealth Report 2020
Z biedy nás ťahá vlastné bývanie

Podľa analytika Maroša Ovčarika to ale so Slovákmi nie je až také zlé, keďže porovnávanie finančného majetku nezohľadňuje napríklad vlastníctvo nehnuteľností. „Pre celkový obraz finančného zdravia domácností by bolo dobré vidieť porovnanie celkového majetku vrátane nefinančného majetku, napríklad nehnuteľností. Slováci sú totiž známi vysokou mierou bývania vo vlastnom, dokonca vyššou, aká je v mnohých krajinách vyspelej Európy,“ myslí si odborník z Finančného kompasu.

Napriek tomu sa odborníci zhodujú, že Slováci by mali začať viac šetriť a menej sa zadlžovať. „Hlavným argumentom nešetrenia je, že nie je z čoho. Odporúča sa mať finančnú rezervu vo výške minimálne 6 mesačných výdavkov, ideálna suma je 6 až 12 mesačných výdavkov. Ak sú napríklad mesačné výdavky vašej domácnosti 1 500 eur, výška finančnej rezervy by mala byť minimálne 9 000 eur,“ dodala Buchláková.

Chudoba už trápi aj milionárov. Pripravujú sa na krízu
Nedávno zverejnený report konzultačnej spoločnosti Capgemini ukázal, že množstvo milionárov po celom svete za minulý rok pokleslo. Stalo sa tak prvý krát za posledných osem rokov. Čítať ďalej
14 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič

Odkladať na „horšie časy“ si treba vždy

Nízkopríjmovým skupinám ale stačí odkladať si aspoň 10 eur mesačne bokom. Vo všeobecnosti je odporúčaná hranica minimálne 10 % z celkového príjmu domácnosti. Aká by mala byť finančná rezerva rodiny a ako si ju vytvoriť, keď z výplaty sotva niečo ostane? „ Spojenie „Nemám z čoho” je často o našom nastavení v hlave. Viackrát som zažil, že po tomto tvrdení človeku napríklad značne klesol príjem o pár stoviek eur, napríklad sa jeho zamestnávateľ dostal do zlej finančnej situácie a prestal vyplácať odmeny. Aj po roku takéhoto fungovania sa ale životný štandard tohto človeka nezmenil. Čiže priestor na odkladanie peňazí tam bol aj predtým, chýbala mu však vôľa a ochota,“ vysvetľuje Zoltán Čikes, prevádzkový riaditeľ v spoločnosti FinGO.sk.

Prečo teda Slováci nemajú vytvorené dostatočné finančné rezervy?Je to najmä obraz súčasnej doby, keďže trh je výrazne zameraný na spotrebu. Nepomáhajú tomu ani reklamy typu „ľahšie je splácať ako šetriť”, aj keď do veľkej miery majú pravdu, pretože splácanie je povinnosť na rozdiel od šetrenia, ktoré si vyžaduje správny postoj a disciplínu,“ pridáva Čikes.

V akej výške je teda ideálna finančná rezerva rodiny a ako ju dosiahnuť aj keď zarábame menej peňazí?Je to extrémne jednoduché. Odkladajte si peniaze na rezervu/investíciu okamžite po výplate. Odporúča sa 10 % z výšky príjmu, v prípade odmien by malo ísť o 50 % z odmeny. Odkladať by ste si mali dovtedy, kým dosiahnete rezervu na úrovni ročného príjmu. Čiže ak je váš čistý príjem 1000 eur mesačne, rezerva by mala dosahovať najmenej 6 000 eur, ideálne 12 000 eur,“ dodáva na záver pre Plus Jeden deň ekonóm Čikes.

Chudoba v Rusku rastie, 21 miliónov ľudí nedosiahne na životné minimum!
Počas prvého štvrťroka tohto roka stúpol medziročný počet chudobných Rusov o pol milióna. Oznámil to ruský štatistický úrad Rosstat. S príjmami nižšími ako životné minimum si muselo vystačiť skoro 21 miliónov zo 147 miliónov Rusov, teda 14,3... Čítať ďalej
31 | 07 | 2019 | Ján Prokop