Mesiac pred voľbami zaostáva Trump o 14 bodov
05 | 10 | 2020 I Diana Zaťková


V nedeľu sa Trump prebudil do ďalšieho dňa v nemocnici a jeho tím kampane do ďalšieho neúspechu - nový národný prieskum ukázal, že ich kandidát zaostáva za svojím vyzývateľom Bidenom o 14 bodov. A to do dňa volieb zostáva necelý mesiac! Informuje The Guardian.








Prieskum NBC / Wall Street Journal naznačujúci 53-39% výhodu pre kandidáta Demokratickej strany priniesol stres Trumpovým poradcom, ktorí sa už usilovne snažia nájsť stratégiu pre posledné týždne kampane do 3. novembra. Tvrdia, že „je dôležité, aby ich kampaň energicky pokračovala ďalej“.

Bolo zrejmé, že viceprezident Mike Pence, ktorý mal negatívny test na koronavírus a členovia Trumpovej rodiny, keď sa dostanú z karantény, prevezmú vedúce úlohy na virtuálnych a neskôr aj osobných zhromaždeniach, až kým sa sám Trump  nezotaví a neobnoví kampaň.

Hrozí Ivanke Trumpovej "basa" za daňové úniky?
Prvá dcéra USA si podľa všetkého odniesla z Trumpovej organizácie takmer 750 000 dolárov, zatiaľ čo bola súčasne zamestnankyňou Bieleho domu. Najstaršia dcéra Donalda Trumpa, Ivanka, z nedávnych odhalení Trumpových finančných záležitostí... Čítať ďalej
05 | 10 | 2020 | Diana Zaťková


"Je dôležité, aby naša kampaň energicky pokračovala," uviedol hlavný poradca Trumpovej kampane Steve Cortes na stanici Fox News Sunday. „Hnutie MAGA (Make America Great Again) je väčšie ako iba prezident Trump. Je, samozrejme, najpodstatnejší, ale nie je jediným kľúčovým prvkom. Ostatní ľudia, vrátane  viceprezidenta, ľudí v kampani, miliónov bežných Američanov musia zintenzívniť a do istej miery vyplniť prázdnotu, ktorá nastala, pretože náš šampión, náš hlavný nástroj, nie je v tejto chvíli schopný energicky viesť kampaň.“

Pence má naplánované verejné kampane v Arizone, Nevade a Washingtone DC. Pocestuje do Salt Lake City na stredajšiu viceprezidentskú debatu s Kamalou Harrisovou, Bidenovou kamarátkou. Od tejto debaty si Trumpov tím sľubuje zníženie Bidenovho náskoku.

Izraelské bezpečnostné sily zatkli spoluzakladateľa palestínskej skupiny Hamas
Izraelské bezpečnostné sily zatkli vysoko postaveného vodcu Hamasu Hassana Youssefa. Dve súperiace palestínske skupiny, Hamas a Fatah, odsúdili tento krok, pričom uviedli, že je politicky motivovaný a ide o snahu pokaziť ich rokovania o zmierení,... Čítať ďalej
05 | 10 | 2020 | Marek Molnár


Anketa NBC, ktorá ukazuje, že Biden rozširuje svoj náskok pred Trumpom, sa uskutočnila bezprostredne po minulotýždňovej búrlivej prvej prezidentskej diskusii v Clevelande, počas ktorej prezident neustále prerušoval svojho rivala i moderátora Chrisa Wallacea.

Jason Miller, ďalší vysoký poradca pre Trumpovu kampaň, uviedol, že „nemá obavy“ z cestovania a kampaní.  "Sme v kampani, máme pred sebou mesiac," uviedol v relácii Meet the Press na NBC. "Pence bude mať agresívny program, rovnako ako prvá rodina, Don, Eric a Ivanka. Máme množstvo  priaznivcov, našu koalíciu - čierne hlasy pre Trumpa, Latinskoameričanov pre Trumpa.  Operáciu MAGA nasadíme všade. Nemôžeme sa pred týmto vírusom skrývať navždy," dodal.

Tureckí vojenskí piloti sa na oblohe (nielen) nad Karabachom správajú ako piráti
Turecké letectvo je najagresívnejšie letectvo NATO. Čítať ďalej
05 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


Medzitým, od Trumpovej hospitalizácie v noci na piatok, bola Bidenova kampaň málo presvedčivá. V nedeľu boli reportéri, ktorí sa venovali bývalému viceprezidentovi v jeho dome vo Wilmingtone v Delaware, informovaní o ukončení akýchkoľvek verejných vystúpení alebo vyhlásení pre tento deň - o 9.16 h.

Bidenova kampaň v piatok oznámila, že pozastavuje negatívne správy útočiace na prezidenta počas pobytu v nemocnici, hoci Amy Klobucharová , demokratická senátorka za Minnesotu v nedeľu uviedla, že to neznamená, že Trump zvládol pandémiu, alebo že jeho ekonomické výsledky nie sú k dispozícii.

Biden na to povedal:  "Pozrite, chcem, aby sa prezident vrátil, chcem s ním viac diskutovať, chcem, aby sa rýchlo zotavil. Nie je to o politike alebo straníctve, ale určite o pandémii, o vplyve, ktorý to malo na životy ľudí, o tom, ako sa prepočítali v tejto administratíve, samozrejme, aj to je témou dňa.“

Obchodné centrá v Česku budú vypínať wi-fi, aby vyhnali nenakupujúcich a mládež
Obmedzíme vám wi-fi, odkázali obchodné centrá záškolákom. Strážna služba ich má z objektov vyhadzovať. Čítať ďalej
05 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


Napriek nedeľňajšiemu predčasnému ukončeniu aktivity kampane Bidenov tím uviedol, že nemá v pláne obmedzovať aktivity, pokiaľ bude mať kandidát a jeho okolie negatívne testy na Covid-19. "Joe Biden sa zúčastní tejto debaty," povedala poradkyňa pre kampaň Symone Sandersová o druhej prezidentskej debate, ktorá sa má konať 15. októbra v Miami. "Dúfame, že sa na nej bude môcť zúčastniť aj prezident Trump."

Niektorí politickí analytici sa domnievajú, že Trumpov pobyt v nemocnici ešte viac poškodí jeho kampaň po škodách spôsobených zlým výkonom v úvodnej debate. "Mal som rozhovory s republikánmi pracujúcimi vo váhajúcich štátoch po celej krajine a sú znepokojení," uviedol pre Fox News Sunday Steve Hayes, zakladateľ a výkonný riaditeľ volebného dispečingu.

„Netýka sa to iba prezidenta Trumpa. Ľudia sa pozerajú na výkon v debate negatívne, a začína to mať vplyv aj na hlasovanie republikánov. Ak táto súčasná trajektória bude pokračovať do tretieho novembra, budeme hovoriť o oveľa viac ohrozených republikánskych senátoroch, ako o nich hovoríme práve teraz.“

62% Rusov by po skončení Putinovej vlády hlasovalo pre ženskú prezidentskú kandidátku
Mohlo by mať Rusko prvú prezidentku skôr ako USA? Podľa najnovšieho prieskumu sú takmer dve tretiny Rusov pripravené hlasovať pre ženskú vodkyňu, informuje portál RT. Čítať ďalej
05 | 10 | 2020 | Marek Molnár