Korčok vyjadril znepokojenie v súvislosti so situáciou v Náhornom Karabachu
28 | 09 | 2020 I TASR

Slovensko sa pripája k výzvam na bezodkladné zastavenie bojových akcií, zníženie napätia a nastolenie prímeria v oblasti Náhorného Karabachu. Povedal to v pondelok minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok.


"Chcel by som za Slovenskú republiku vyjadriť vážne znepokojenie z obnovenia bojov v konfliktnej zóne Náhorného Karabachu, ktoré si už teraz vyžiadalo ďalšie obete vrátane civilistov," uviedol Korčok. Strany konfliktu naliehavo vyzýva na bezpodmienečný návrat k rokovaciemu stolu s cieľom hľadania mierového riešenia pod záštitou spolupredsedov Minskej skupiny OBSE.

Boje medzi arménskymi separatistami a azerbajdžanskou armádou, ktoré prebiehajú od nedele, si už vyžiadali desiatky mŕtvych a stovky zranených. Azerbajdžan v reakcii na boje vyhlásil stanné právo. Európska únia vyzvala regionálne mocnosti, aby nezasahovali do bojov a odsúdila "vážnu eskaláciu" napätia, ktorá ohrozuje regionálnu stabilitu.

Náhorný Karabach (Náhorná karabašská republika) je medzinárodne neuznaný štát na území Azerbajdžanu pod vojenskou kontrolou Arménska. O územie, kde približne 95 percent obyvateľstva tvoria Arméni, vedú Arménsko a Azerbajdžan dlhoročný spor.

Šéfa Policajného zboru budú vyberať podľa zákona, ktorý by zadupali pod čiernu zem, tvrdí Saková
Exministerka vnútra Denisa Saková, pôsobiaca v mimoparlamentnej strane Hlas-SD, si myslí, že vláda Igora Matoviča (OĽANO) chce mať opäť na čele polície politického nominanta. Čítať ďalej
28 | 09 | 2020 | TASR