Na Slovensko prichádzajú slúžiť prví americkí vojaci
21 | 09 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Vojaci americkej armády budú od 1. októbra slúžiť v posádke v Martine. Mali by byť maximálne štyria a na našom území budú pôsobiť v rámci spolupráce Ozbrojených síl SR a USA pri výcviku spôsobilostí v oblasti civilno-vojenskej spolupráce CIMIC a psychologických operácií PSYOPS, píše o tom na svojom portáli denník Pravda.


Pôsobenie amerických vojakov na území Slovenska odsúhlasili poslanci Národnej rady vo štvrtok 17. septembra. „Práve vojaci vyškolení na tieto operácie boli nasadení napríklad aj v uzatvorených obciach počas prvej vlny pandémie. Odviedli úžasnú prácu a bez dostatočných vedomostí a naučených postupov by bezproblémový priebeh nebol možný,“ vyzdvihol ich prínos minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO).

Pôsobenie príslušníkov ozbrojených síl USA v navrhovanom období predstavuje nadviazanie bilaterálnej spolupráce s ozbrojenými silami USA, ktorá bola vykonaná na základe uznesenia Národnej rady SR z júna 2018.
Rotácia v deväťmesačných cykloch

„Doba pôsobenia príslušníkov ozbrojených síl USA na území Slovenskej republiky je 36 mesiacov. Rotácia príslušníkov americkej armády bude zabezpečená v deväťmesačných cykloch,“ uviedli podľa portálu pravda.sk ministerstvá obrany a zahraničných vecí v predloženom materiáli. Ozrejmujú tiež, že v prípade aktivít v rámci CIMIC ide o spôsobilosti založené na komunikácii a koordinácii spoločných činností medzi Ozbrojenými silami SR, spojencami NATO a civilnými organizáciami pred začatím operácie, počas operácie a po jej skončení sa v prospech veliteľa.

Aktivity PSYOPS slúžia na podporu veliteľa v konkrétnom operačnom prostredí, aby zvládol nástrahy modernej informačnej vojny prostredníctvom boja proti dezinformáciám, oslabovania odhodlania protivníka bojovať, ako aj vytvorenia a udržiavania pozitívneho vnímania vlastných síl efektívnou komunikáciou s civilnými aktérmi.

Parádny úlovok našich policajtov. Chytili nebezpečného zločinca z Ghany!
V putách skončil nebezpečný Afričan na úteku, ktorý bol odsúdený za drogy a obžalovaný za vraždu. So super úlovkom sa na svojej sociálnej sieti pochválila slovenská polícia. Čítať ďalej
20 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.