Washington nasadil do Sýrie obrnené vozidlá a posilňuje letecké hliadky
20 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Pentagón poslal do Sýrie množstvo obrnených vozidiel, radarových systémov a ďalších vojakov, čím posilnil americkú vojenskú prítomnosť v krajine po tom, čo sa minulý mesiac zrazili s ruskými silami, informuje portál RT.


O nasadení, ktoré sprevádzali zvýšené letecké hliadky nad východnou Sýriou, informovalo v piatok ústredné americké velenie.

"Spojené štáty nasadili radar Sentinel, zvýšili frekvenciu amerických stíhacích hliadok a nasadili bojové vozidlá Bradley s cieľom posilniť americké sily v bezpečnostnej oblasti východnej Sýrie (ESSA)," uviedol vo vyhlásení hovorca CENTCOM, kapitán Bill Urban, pričom dodal, že cieľom tohto kroku bolo „zaistenie bezpečnosti a ochrany koaličných síl“.

Táto akcia je jasnou ukážkou odhodlania USA brániť koaličné sily v ESSA a zabezpečiť, aby boli schopné bez zasahovania pokračovať v misii proti ISIS.



Nové nasadenie údajne zahŕňa pol tucta tankov Bradley a menej ako 100 vojakov, stále však nie je jasné, kde presne budú v Sýrii pôsobiť. Veľkú časť severovýchodu krajiny ovládajú kurdské milície podporované USA a Washington zablokoval jej opätovnú integráciu pod vládou vlády v Damasku.

Aj keď sa Urban vo svojom oznámení o Moskve nezmienil, ďalší americký úradník, ktorý odmietol byť menovaný, povedal agentúre CNN, že nasadenia sú myslené ako „jasný signál pre Rusko, aby dodržiavalo procesy vzájomného pôsobenia“ a „vyhli sa neodborným, nebezpečným a provokatívnym akciám na severovýchode Sýrie.“

Tento krok prichádza necelý mesiac po napínavom stretnutí amerických a ruských síl v Sýrii, keď obe strany vykonávali hliadky, pričom došlo k zrážke vozidiel, pri ktorej Pentagón uviedol, že boli zranení najmenej štyria americkí vojaci.

Trump tvrdí, že jeho prezidentská funkcia mu zničila spoločenský život
Kvôli práci v Bielom dome sa môžete cítiť osamelý, uviedol americký prezident Donald Trump počas predvolebného prejavu, pričom dodal, že starí priatelia sú od jeho nástupu do funkcie príliš formálni a nervózni, informuje portál... Čítať ďalej
19 | 09 | 2020 | Marek Molnár