3. svetová vojna: Trumpova mierová dohoda s Izraelom dodá SAE viac streliva - Palestína zúri
17 | 09 | 2020 I Mário Martinka

Donald Trump ocenil historickú dohodu na Blízkom východe, ktorá by mohla viesť k predaju sofistikovaných amerických zbraní do Spojených arabských emirátov a Bahrajnu


Palestína kritizuje mierové dohody, ktoré boli podpísané medzi Izraelom, Spojenými arabskými emirátmi a Bahrajnom, ktoré však neriešenia konflikt v Gaze, píše express.co.uk. Palestínsky vodca Mahmúd Abbás vyhlásil, že mier „v regióne nebude dosiahnutý, kým izraelská okupácia neskončí“.

Izrael tvrdí, že na jeho územie boli počas ceremoniálu mierovej dohody vystrelené dve rakety. Dohody znamenajú, že Spojené arabské emiráty a Bahrajn budú teraz môcť kúpiť sofistikované zbrane zo Spojených štátov, uvádza The Telegraph. Izrael okrem týchto zbraní môže od USA nakupovať aj drony a stíhačky. Noura Erakat, americko-palestínska právnička v oblasti ľudských práv, obvinila Trumpa z „jednoduchého poskytnutia vojenskej, finančnej a diplomatickej infraštruktúry na ďalšie potlačenie bojov za demokraciu a slobodu na Blízkom východe“.

V príspevku pre spravodajstvo NBC napísala: „Arabské štáty historicky odmietali normalizovať vzťahy s Izraelom, dokým nezaručí palestínske národné práva. Ale Bahrajn, podobne ako naposledy Spojené arabské emiráty, nezískal v dohode s Izraelom jediný trvalý ústupok pre Palestínčanov - a to ani len nezmiernil trinásťročnú blokádu Gazy, ktorá zmenila pobrežnú enklávu na väzenie pod holým nebom.“ Palestínčanov tiež znepokojuje skutočnosť, že dohody sú akoby zradou arabských štátov, ktoré predtým povedali, že neposilnia vzťahy s Izraelom, kým nebude uznaný palestínsky štát, dodáva BBC.

USA formujú vojenskú zložku studenej vojny s Čínou (Viktor Piroženko)
Komentár Viktora Piroženka (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
17 | 09 | 2020 | Zuzana Perželová


Anwar Gargash, minister zahraničných vecí Spojených arabských emirátov, vyzval na pokoj. Novinárom povedal, že si myslí, že Palestína nakoniec „pochopí, že legitímne ašpirácie na životaschopný palestínsky štát sa dajú uskutočniť iba radikálnou zmenou stratégie.“ Prelomové dohody znamenajú, že Spojené arabské emiráty a Bahrajn oficiálne uznajú Izrael a pripoja sa tak k ďalším dvom arabským národom, Egyptu a Jordánsku, ktoré tak urobili už v minulom storočí. Uvidí sa, či tak urobia aj iné arabské národy - napríklad Saudská Arábia.

Izraelský predseda vlády Benjamin Netanjahu veľmi chválil tieto dohody - a aj prezidenta Trumpa. Na tému mierových dohôd uviedol: „Tento deň je stredobodom histórie. Oznamuje nový úsvit mieru.“ Samotný Trump povedal: „Vďaka veľkej odvahe vedúcich predstaviteľov týchto troch krajín urobíme veľký krok smerom k budúcnosti, v ktorej budú ľudia všetkých vierovyznaní a pôvodu žiť spolu v mieri a v prosperite.“ Keďže Spojené arabské emiráty minulý mesiac súhlasili s mierovými dohodami, Izrael vyhlásil, že pozastaví plány na anexiu palestínsky okupovaných oblastí Západného brehu.

Hovorí sa, že dohody sprostredkoval Washington, pričom v auguste bola oznámená mierová dohoda medzi SAE a Izraelom. Dohody znamenajú, že štyri arabské krajiny teraz uznávajú štát Izrael, informuje BBC. Americký prezident uviedol, že táto príležitosť prináša „úsvit nového Blízkeho východu“. Arabské krajiny historicky odmietali uznať Izrael kvôli izraelsko-palestínskemu konfliktu. Konkrétne podrobnosti dohôd zatiaľ nie sú verejne dostupné.

Trump podpísal nariadenie na zníženie cien liekov v boji proti veľkým farmaceutickým firmám
Cieľom nariadenia je poskytnúť Američanom rovnaké ceny, aké majú zahraniční kupujúci, píše foxnews.com Čítať ďalej
15 | 09 | 2020 | Mário Martinka