Meky Žbirka o natáčaní dokumentu: Ťažké chvíle s kamerou takmer až na záchode!
13 | 09 | 2020 I Timotej Dudka

Slávny spevák Miroslav Žbirka (67) je neskutočne činorodým mužom. Na umelecký dôchodok sa rozhodne nechystá a okrem nového albumu poteší svojich priaznivcov aj dokumentom mapujúcim jeho kariéru. Ako ale sám priznal, natáčanie pre „slovenského beatlesáka“ nebolo zrovna najľahšie, píše portál Blesk.


Dokument Meky, ktorý mal premiéru tento rok, sa stal akýmsi filmovým portrétom obľúbeného speváka Mira Žbirku, ktorému sa v roku 1982, vtedy po štrnástich dlhých rokoch kraľovania Karla Gotta (†80) na rebríčku popularity, podarilo dosiahnuť Zlatého slávika. Osemdesiat minút trvajúca snímka obsahuje celý rad archívnych záberov, ktoré vraj legendárny Meky videl prvýkrát až pri zhliadnutí celého filmu, a tiež veľa záberov z jeho súkromia. A práve tie sa Žbirkovi nenatáčali zrovna najľahšie.



„Človek na to natáčanie nebol vôbec zvyknutý,“ zveril sa známy hudobník, ktorého hity si pohmkáva niekoľko generácií milovníkov hudby dodnes. Hoci účinkoval v celej rade hudobných klipov, dokument pre neho bol novou skúsenosťou. „Skoro stále u mňa boli kamery a musel som sa s tým v priebehu natáčania naučiť žiť. Boli u mňa doma všade, snáď okrem toalety,“ smial sa.

Všadeprítomný štáb mu bol skrátka stále v pätách. „Jazdili so mnou na koncerty, a dokonca sme išli do Londýna ku slávnej Abbey road, kde som natočil jedno zo svojich CD,“ prezradil pobavene spevák, ktorý aktuálne vydáva svoje nové CD The best of Miro Žbirka.

A aby toho nebolo málo, tak vydáva aj knihu piesní s názvom Songbook. Jeho fanúšikovia si teda rozhodne nemôžu sťažovať, že by ich obľúbený umelec zanedbával! A to dokonca aj napriek tomu, že už niekoľko rokov bojuje s dýchacími ťažkosťami a musí si na seba dávať veľký pozor.

Meky Žbirka zblízka alebo spoznajte legendárneho speváka v novom filme!
Jeho meno a hity poznajú všetci, Žbirku samotného a jeho skutočný život pozná však málokto. Energický filmový portrét Meky, natočený Šimonom Šafránekom, ukazuje život populárneho speváka z tesnej blízkosti a v nečakaných súvislostiach aj s dávkou... Čítať ďalej
12 | 07 | 2020 | Timotej Dudka