Slovensko je podľa nemeckých médií tiež "mafiánsky štát"
03 | 09 | 2020 I Ivan Brožík

Verdikt nad vraždou Kuciaka je škandál, šok je veľký, realita jasná!


Nemecký portál welt.de si nedáva servítku pred ústa. V redakčnom článku o verdikte špecializovaného trestného súdu nám to poriadne “natrel”!

Vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vyvolala na Slovensku hrôzu. Zdá sa, že machinácie Mariána Kočnera, ktoré Kuciak skúmal, sa po jeho zatknutí skončili. Šok nad rozsudkom je však veľký, píše Welt.de.

Na Slovensku sa už slušní radovali, že po Kočnerovom odsúdení súdnictvo prevezme aj ďalších doteraz nedotknuteľných politikov a ekonómov. Vo štvrtok súd vyhlásil rozsudok. Kočner bol spod obžaloby oslobodený pre nedostatok dôkazov. Predsedníčku senátu prehlasovali jej dvaja kolegovia.”Šok je veľký, realita je jasná: Slovensko je tiež mafiánsky štát. Vitaj v klube.” sarkasticky poznamenáva welt.de.

AKTUALIZOVANÉ: Kočner je v kauze Kuciak nevinný
Senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS) vo štvrtok oslobodil spod obžaloby v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej obžalovaných Mariana K. a Alenu Zs. Čítať ďalej
03 | 09 | 2020 | TASR


Keď bola maltská novinárka Daphne Caruana Galizia v októbri 2017 vyhodená do vzduchu bombou v automobile, jej syn Matthew označil svoju domovskú krajinu za „mafiánsky štát“. Galizia celé desaťročia odhaľovala korupčné konanie bielolímcovej “elity” vo svojej krajine a za to bola napádaná, zneužívaná a zastrašovaná. Nenechala sa však zastrašiť, a tak ju mohla umlčať iba bomba. Označenie Malty za „mafiánsky štát“ bolo po útoku zrejmé, v žiadnom prípade nebolo prehnané. Spravodlivosť pre Galiziu? Krajina Malta je od toho ešte veľmi ďaleko.

Na Slovensku sa to však javilo inak. Šesť mesiacov po vražde Galizie na Malte bol popravený investigatívny novinár Ján Kuciak spolu so snúbenicou Martinou Kusnirovou. Aj on sa zaoberal nelegálnymi machináciami mocných vo svojej krajine. Tento čin vyvolal hrôzu, najväčšie protesty od zamatovej revolúcie. Premiér rezignoval, minister vnútra rezignoval, padol policajný šéf.

A jeden z najvplyvnejších mužov na Slovensku Marián Kočner bol uväznený. Krátko pred dvojnásobnou vraždou sa telefónom vyhrážal Kuciakovi, ktorý sa venoval jeho spôsobu podnikania. Kočner bol po celé desaťročia nad zákonom, ale vyšetrovatelia sa ponáhľali zhromaždiť dôkazy a potom ho posadili do chládku. Jeden z vrahov Kočnera obvinil a protokoly z Threemy boli použité ako ohromujúci dôkaz. Aby napokon súd Kočnera oslobodil. Končí postreh nemecký portál welt.de a dodáva - Slovensko, vitaj v klube!

Kočner sa z väzby len tak ľahko nedostane, vraví odborníčka na trestné právo
Špecializovaný trestný súd môže prípad vraždy Jána Kuciaka vo štvrtok (dnes) vrátiť do fázy dokazovania, alebo vynesie rozsudok. Ale ani prípadný oslobudzujúci rozsudok v kauze Kuciak by Mariana Kočnera z väzby nedostal. Čítať ďalej
03 | 09 | 2020 | SITA