Covid - upevnenie moci alebo ochrana populácie?
03 | 09 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Veľká pandémia roku 2020 je iná. Poučili sme sa. Ale kto vie, či v prospech ľudstva, píše The Spectator.


Španielska chrípka, ktorá pustošila svet od januára 1918  do  decembra 1920 bola nezvyčajne smrteľná pandémia chrípky, ktorú spôsobil chrípkový vírus H1N1. Infikovala 500 miliónov ľudí na celom svete vrátane ľudí na vzdialených pacifických ostrovoch a v Arktíde, čo viedlo k úmrtiu približne 50 miliónov ľudí (tri percentá svetovej populácie). To z nej robí jednu z najnebezpečnejších prírodných katastrof v ľudskej histórii.


Covid-19 viedol k mimoriadnemu rozšíreniu vládnej moci. Krajiny sa ponáhľali uzavrieť svoje hranice a polovica svetovej populácie bola prinútená k nejakému zákazu vychádzania. Miliónom spoločností bolo zakázané vykonávať činnosť. Všetko je to v mene porazenia koronavírusu. Je to dočasné, tvrdili vlády.  Ale je čas sa opýtať, aké dočasné? Ako varoval Milton Friedman: „Nič nie je také trvalé ako dočasný vládny program.“


Opatrenia, ktoré sa pred niekoľkými mesiacmi zdali nemysliteľné, sa realizovali unáhlene a bez debaty. Vo Veľkej Británii, rovnako ako v mnohých iných krajinách, sa dôvody zmenili. Po prvé, výluka bola navrhnutá s cieľom „získať čas“, aby sa zdravotná služba mohla pripraviť. Ďalej bolo potrebné „vyrovnať krivku“. Ale keď krivka vyvrcholila o niekoľko týždňov neskôr, obmedzenia boli posilnené.


"Celá hystéria okolo pandémie je iba komédia", vyhlásil Dr. Bukovský na margo Matoviča
MUDr. Bukovský: "Pokrytectvo a klamstvo nášho verejného života nakoniec zoberie dôvod žiť podľa pravidiel slušnej spoločnosti aj slušným ľuďom." Čítať ďalej
03 | 09 | 2020 | Petra Demková

Existujú dôkazy, že uzavretie hraníc má nejaký zmysluplný vplyv na spomalenie šírenia vírusu? Keď je parlamentná diskusia pozastavená, nikto sa nebude naozaj pýtať. Covid dal despotom v Číne, Iráne a Turecku dokonalú výhovorku na sledovanie pohybu občanov prostredníctvom mobilných telefónov. Program testovania a sledovania britskej vlády však tiež chcel nasávať súkromné ​​údaje a centrálne ich ukladať. Od toho sa upustilo, až keď spoločnosť Apple odmietla účasť. Autoritárski vodcovia, ktorí zaostávajú v predvolebných prieskumoch, odložili voľby.


Francúzi vždy boli za to, že globalizácia zašla priďaleko, prekvapujúce však je, že Nemci proklamujú opak. Angela Merkelová tvrdí, že pandémia odhalila potrebu väčšej európskej výroby a nová priemyselná stratégia bloku hovorí o „príležitosti vrátiť viac výroby späť do EÚ“.


Prvá vakcína na svete Sputnik V vstupuje do tretej fázy testovaní
Pretože dobrovoľníci pre ruskú vakcínu Sputnik V nevykazovali žiadne významné vedľajšie účinky, začali sa úspešné testovania na starších pracovníkov z ústavu, ktorí vakcínu vytvorili, informuje portál RT, Čítať ďalej
03 | 09 | 2020 | Marek Molnár

HL Mencken kedysi zažartoval, že cieľom väčšiny praktickej politiky je udržať populáciu v obavách, a tým dožadovať sa bezpečnosti. Mal na mysli ľudský inštinkt. Keď sa cítime ohrození, nebezpečenstvo často vyvolá reakciu „boj alebo útek“, čo nás núti viesť boje s obetnými baránkami alebo cudzincami alebo sa schovávať za múry alebo colné bariéry.


Ale teraz, keď sme sa zapojili do tohto masívneho experimentu vypínania spoločností a ekonomík, určite potrebujeme otvorenú diskusiu o jeho výhodách a o tom, či sú tieto inštinkty vhodné v zložitej globálnej ekonomike. Nepriateľom je koniec koncov vírus, nie útočná kapela. Nemali by sme odbiť cudzincov, ale spolupracovať s nimi pri zhromažďovaní vedomostí a príprave riešení.


V stredu na Slovensku potvrdili 121 prípadov koronavírusu, vyliečilo sa 94 pacientov
V stredu potvrdili 121 pozitívnych prípadov ochorenia COVID-19. Národné centrum zdravotníckych informácií o tom informovalo na webe covid-19.nczisk.sk. Čítať ďalej
03 | 09 | 2020 | TASR

Môžeme si všimnúť príval vedeckých prác, ktoré vyšli a boli publikované zadarmo na stránkach ako medRxiv a bioRxiv. Toto je najväčšia globálna vedecká spolupráca, akú kedy svet videl, globálna deľba intelektuálnej práce. Napriek nedostatočnej transparentnosti čínskej vlády na začiatku pandémie boli čínski vedci schopní prečítať kompletný genóm vírusu len za týždeň a zverejniť ho online. O šesť dní neskôr nemeckí vedci použili tieto údaje na vývoj a vydanie diagnostického testu na detekciu nových infekcií. A keď niekto odhalí mechanizmus vírusu, zvyšok sveta môže začať hľadať jeho slabosti.


To sa deje ohromujúcou rýchlosťou. Iba tri mesiace po tom, čo Čína pripustila, že je nový vírus na slobode, americká Národná knižnica medicíny uviedla 282 potenciálnych liekov a vakcín proti nemu. Áno, vlády posunuli nejaké peniaze smerom k zvýhodnenému prostriedku, ale to, čo tu vidíme, sú vedecké mysle, digitálny svet a anglický jazyk prijatý tak, aby planéta mohla spolupracovať.


Zarážajúcim bodom v súvislosti s počiatočným nedostatkom vybavenia na začiatku pandémie je to, ako rýchlo boli prekonané. Aj keď vlády prišli s novými prekážkami, prevládal voľný trh. Podniky neustále upravovali výrobné procesy a dodávateľské reťazce, aby pokračovali vo výrobe a presmerovaní dodávok - a aby udržali tovar v našich regáloch. Liehovary a výrobcovia parfémov na vodku začali vyrábať dezinfekčné prostriedky a dezinfekčné prostriedky na ruky. Ostatné podniky prešli na výrobu lekárskych rukavíc a chirurgických masiek. Za dva mesiace sa počet európskych spoločností vyrábajúcich rúška zvýšil z 12 na 500.


Pri odmeňovaní zdravotníckych pracovníkov chce Krajčí postupovať diferencovane
Pri odmeňovaní zdravotníckych pracovníkov v prvej línii počas prvej vlny nového koronavírusu chce minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) postupovať diferencovane. Uviedol to vo štvrtok počas tlačovej konferencie v Bratislave. Čítať ďalej
03 | 09 | 2020 | TASR

Aj keď kríza Covid neznamená koniec globalizácie, zdá sa nevyhnutné, že v západnom svete uvidíme väčšie vládne právomoci a ochranárske tendencie. A je pravdepodobné, že to tak bude, aj keď sa politici budú chcieť vrátiť do normálu. Ale veľa nie. Prečo by mali? Keď Orbán v júni prevzal pohotovostné právomoci, uvádzalo sa, že súčasne dostal parlament, ktorý mu udelil právomoci na uloženie výnimočného stavu, ak zistí inú hrozbu pre verejné zdravie.


Ale vydržte, dalo by sa povedať, žijeme v bezprecedentnej dobe - ako nám to radi hovoria politici - a volajú po bezprecedentných krokoch. Ale táto pandémia je na historické pomery malá. Čo je nové, tentoraz je naša reakcia, nie vírus. Skôr alebo neskôr nás čaká horšia pandémia alebo iná ničivá kríza. Čo by sme potom boli ochotní obetovať?


Zem prechádza obrovským rádioaktívnym mrakom    
Podľa štúdie zverejnenej v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences Zem už 33 000 rokov prechádza obrovským rádioaktívnym mrakom, ktorý vznikol v dôsledku výbuchu supernovy. Čítať ďalej
03 | 09 | 2020 | Ivan Brožík