Minister obrany ocenil štyroch vojnových veteránov pri príležitosti osláv SNP
29 | 08 | 2020 I TASR

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) ocenil pri príležitosti osláv 76. výročia Slovenského národného povstania (SNP) štyroch vojnových veteránov, ktorým spolu s poďakovaním osobne odovzdal Pamätné medaily ministra obrany SR I. a III. stupňa a Pamätnú medailu k 75. výročiu SNP a skončenia druhej svetovej vojny. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.


"Každé stretnutie s hrdinami SNP je pre mňa veľkou cťou. Práve oni pred 76 rokmi rozhodli, že dnes stojíme na pôde slobodného a demokratického štátu. Preto naša úcta, vďaka a dnešné oslavy patria najmä im," uviedol. Oficiálny program ústredných osláv SNP odštartoval prelet vojenskej leteckej techniky.

Rezort obrany v súčasnosti eviduje celkovo 436 žijúcich účastníkov národného boja za oslobodenie. Z uvedeného počtu má 92 osôb na základe žiadosti priznané postavenie vojnového veterána. MO SR pri príležitosti osláv tiež pripomenulo, že v Banskej Bystrici sídlilo veliteľstvo 1. československej armády na Slovensku. Jeho zámerom bolo brániť povstalecké územie, na ktorom žilo približne 1,7 milióna obyvateľov a rozprestieralo sa na ploche 20.000 kilometrov štvorcových, do príchodu sovietskej Červenej armády.

"Počas druhého mesiaca bojov dosiahli povstalecké ozbrojené sily súhrnný stav približne 77.500 osôb. Napriek vojenskej porážke z októbra 1944 nedošlo k úplnému zničeniu ani ku kapitulácii či skončeniu sa organizovaného ozbrojeného odporu. Ten pokračoval partizánskym spôsobom boja až do definitívneho oslobodenia Slovenska," dodal rezort obrany.

Poľovnícka komora žiada ministra Budaja o reguláciu stavu medveďov
Slovenská poľovnícka komora (SPK) vyzýva ministra životného prostredia SR Jána Budaja (OĽANO), aby prehodnotil a zverejnil svoje konečné stanovisko k potrebe manažmentu medveďa hnedého na Slovensku. V otvorenom liste ministrovi sa komora zároveň... Čítať ďalej
29 | 08 | 2020 | TASR