Japonsko si pripomína 75. výročie kapitulácie
15 | 08 | 2020 I Diana Zaťková / TASR

Japonsko si dnes pripomeína 75. výročie svojej kapitulácie v druhej svetovej vojne. Cisár Naruhito pri tejto príležitosti vyjadril "hlbokú ľútosť" nad konaním svojej krajiny počas vojny.


Pri príležitosti výročia oznámenia  japonskej kapitulácie z 15. augusta 1945 na podujatí v Tokiu v krátkom prejave sa cisár Naruhito vyjadril: "Uvažujúc o našej minulosti a majúc na pamäti pocity hlbokej ľútosti, skutočnej dúfam, že skaza vojny sa už nikdy nezopakuje."

Naruhito vystúpil na výročnej oficiálnej ceremónii obmedzenej v dôsledku koronavírusovej pandémie. Približne 500 účastníkov - oproti 6 200 zúčastneným z minulého roka - si pripomenulo obete vojny minútou ticha. Na podujatí boli povinné rúška, pričom účastníci nespievali štátnu hymnu. Informovala o tom agentúra AP.

Bezpečnostná rada OSN zamietla rezolúciu o Iráne. Pompeo zúri
Zlyhanie Bezpečnostnej rady OSN rezolútne konať v mene ochrany medzinárodného mieru a bezpečnosti je podľa Pompea "neospravedlniteľné". Čítať ďalej
15 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Naruhito prisľúbil reflexiu o vojnových udalostiach a vyjadril nádej, že takáto tragédia sa už nikdy nezopakuje. Cisár prisľúbil kráčať v šľapajach svojho otca Akihita, ktorý zasvätil svoje tri desaťročia na tróne náprave za vojnu vedenú v mene cisára Hirohita, starého otca súčasného panovníka, píše AP.

Neobjavili sa však správy o ospravedlnení premiéra Šinzóa Abeho, ktorý sa poďakoval za obete padlých Japoncov, no nespomenul vojnové utrpenie susedných krajín. Abe sa podľa agentúry od nástupu do funkcie v decembri 2012 čoraz viac snažil zakrývať brutálnu minulosť Japonska. V prejavoch pri príležitosti 15. augusta sa neospravedlnil za vojnové činy svojej krajiny, čo bolo predtým takmer 20 rokov tradíciou japonských premiérov.

Poľsko dnes podpíše dohodu o posilnení vojenskej prítomnosti USA
Spojené štáty podpíšu v sobotu dohodu s Poľskom o posilnení vojenskej prítomnosti USA v Poľsku o 1000 vojakov a zriadení predsunutého veliteľstva 5. zboru pozemných síl USA na území krajiny. Pripomenula to v sobotu agentúra DPA. Čítať ďalej
15 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


V tohtoročnom vystúpení sa Abe zameral na domáce záležitosti a vyhlásil, že mier, ktorému sa dnes Japonsko teší, je vybudovaný na obetiach tých, ktorí zomreli vo vojne. Prisľúbil, že Japonsko bude rozmýšľať o lekciách z minulosti a nezopakuje vojnovú devastáciu.

Abe nenavštívil kontroverznú svätyňu Jasukuni, zasvätenú japonským obetiam vojny, ku ktorým však tiež patria usvedčení vojnoví zločinci. Bolo to gesto zamerané proti rozhnevaniu Čínu a Južnej Kórey, ktoré svätyňu Jasukuni považujú za symbol militarizmu Japonska. Abe túto svätyňu naposledy navštívil v decembri 2013.

Ekonomika v eurozóne sa doslova prepadla, až o 12,1 percenta
Pokles HDP v druhom štvrťroku európskej ekonomiky je najsilnejší od začiatku štatistiky v roku 1995. Čítať ďalej
15 | 08 | 2020 | Ivan Brožík