Spoločnosť Virgin Atlantic podala návrh na vyhlásenie konkurzu kvôli Covid - 19
05 | 08 | 2020 I Mário Martinka

Letecká spoločnosť hľadá ochranu podľa amerického konkurzného práva, čo jej umožní ochrániť svoje aktíva v krajine


Podľa utorkového súdu v New Yorku, spoločnosť Virgin Atlantic vyhlásila bankrot a žiada ochranu pred veriteľmi v USA, píše theguardian.com.

Letecká spoločnosť žiada o ochranu podľa kapitoly 15 amerického konkurzného práva, ktorá umožňuje zahraničnému dlžníkovi ochrániť svoj majetok. Oznámenie prichádza iba mesiac po tom, čo spoločnosť Virgin Atlantic oznámila, že má zabezpečené finančné prostriedky na prežitie ďalších 18 mesiacov. Virgin Atlantic prevádzkuje iba diaľkové medzinárodné trasy. V apríli prerušila spoločnosť lety kvôli pandémii koronavírusu.

Tento bankrot je už druhým v rodine Virgin Group. Virgin Australia, druhá najväčšia letecká spoločnosť v krajine, prešla do nútenej správy v apríli keď dlhovala viac ako 6,8 miliárd dolárov 12 000 veriteľom. V podaní spoločnosti Virgin Atlantic na americkom konkurznom súde v New Yorku sa píše, že spoločnosť dojednala dohodu so zúčastnenými stranami „o konsenzuálnej rekapitalizácii,“ ktorá odstráni dlh a „okamžite postaví spoločnosť na cestu udržateľného dlhodobého rastu“.

Spoločnosť Virgin Atlantic pred najvyšším súdom vyhlásila, že v prípade ak nebude schválená dohoda o reštrukturalizácii, hrozí, že dôjdu peniaze už v septembri. Spoločnosti s centrálami mimo USA používajú kapitolu 15 na zablokovanie veriteľov, ktorí chcú podať žalobu alebo udržať majetok firiem v USA.

Najbohatší Rusi prišli o miliardy kvôli koronavírusu, ale stále budú obscénne bohatí
Podľa Bloomberg Billionaires Index (BBI) sú najbohatší Rusi chudobnejší o 27,89 miliárd dolárov ako na začiatku roka, keď sa koronavírus začal šíriť po celom svete, informuje portál RT. Čítať ďalej
05 | 08 | 2020 | Marek Molnár


V júli letecká spoločnosť vyhlásila, že jej súkromná dohoda so zúčastnenými stranami eliminovala potrebu podpory britskej vlády, o ktorú loboval zakladateľ firmy, miliárd Richard Branson. Očakáva sa, že reorganizácia bude dokončená koncom tohto leta.

Letecká spoločnosť, vlastnená  51% spoločnosťou Virgin Group a 49% americkou leteckou spoločnosťou Delta, uzavrela svoju základňu v Gatwicku a zrušila viac ako 3 500 pracovných miest, aby mohla čeliť pandémii Covid-19, ktorá drží lietadlá na zemi a narúšala dopyt po leteckej doprave. Uviedla, že je potrebné rekapitalizovať „a nielen prežiť ... hrozby, ktoré predstavuje globálna pandémia Covid-19, ale aj prosperovať, akonáhle prejde globálna zdravotná kríza“.

V júli spoločnosť Virgin Atlantic vyhlásila, že sa dohodla na záchrannej dohode s akcionármi a veriteľmi v hodnote 1,2 mld. libier s cieľom zabezpečiť svoju budúcnosť po kronavírusovej kríze. Branson pritiahol kritiku po tom, čo vyzval vládu na poskytnutie pomoci pre Virgin Atlantic. Táto pomoc má pomôcť spoločnosti prežiť súčasnú situáciu.

Kolaps cestovného ruchu by mohol spustiť ďalšiu fázu krízy
Hospodársky dopad presiahne odvetvie cestovného ruchu Čítať ďalej
04 | 08 | 2020 | Mário Martinka