Vypovedanie zmlúv podnikom Lesy SR ohrozuje podľa odbornej platformy fungovanie sektora
01 | 08 | 2020 I SITA

Komplikovanú situáciu vlastníkov a obhospodarovateľov lesov a spracovateľov dreva vláda destabilizuje neprezieravými rozhodnutiami deformujúcimi obchodné vzťahy.


Vypovedanie cez sto rámcových zmlúv na predaj dreva štátnym podnikom Lesy SR ohrozuje podľa odbornej platformy Zachráňme lesné bohatstvo Slovenska fungovanie celého lesníckeho a drevárskeho sektora na Slovensku. Toto rozhodnutie podporuje dokonca aj minister pôdohospodárstva Ján Mičovský. Ako povedal koordinátor platformy František Štulajter, zneistí sa tak celý proces modernizácie a finalizácie spracovania dreva a ohrozí to zamestnanosť viac ako 40-tisíc ľudí.

Pritom v programovom vyhlásení sa súčasná vláda podľa Štulajtera zaväzuje k tomu, že podporí domácich spracovateľov dreva. Primárne tých, ktorí produkujú sofistikované výrobky s najvyššou pridanou hodnotou. Osobitný dôraz chce v programovom vyhlásení vláda klásť na výrobu drevostavieb, čo podľa nej prispeje k dosiahnutiu vyrovnanej uhlíkovej bilancie.

OĽaNO si z ľudí robí srandu, píše Ľuboš Blaha
"Kyselica iba potvrdzuje, na akej ideológii je postavené celé OĽaNO - v skratke, podviedli sme vás, zvykajte si," hodnotí poslanec Smeru politickú situáciu. Čítať ďalej
31 | 07 | 2020 | Peter Haluza


Aktuálny vývoj však podľa Štulajtera ukazuje skôr na to, že súčasná vláda si vôbec neuvedomuje previazanosť lesníctva so spracovaním dreva. "Komplikovanú situáciu vlastníkov a obhospodarovateľov lesov a spracovateľov dreva destabilizuje neprezieravými rozhodnutiami deformujúcimi obchodné vzťahy na domácom trhu s drevom rušením rámcových zmlúv bez toho, aby bolo jasné, aká bude nová obchodná politika a dlhodobá vízia štátneho podniku Lesy SR," povedal Štulajter.

O svojom zámere vypovedať 119 rámcových kúpnych zmlúv na drevnú hmotu štátny podnik Lesy SR informoval pred niekoľkými dňami. Hlavným dôvodom sú podľa nich pochybnosti o transparentnosti pri ich uzatváraní. Podniku tiež absentujú zdroje na ich úplné naplnenie.

Po uplynutí výpovednej doby väčšiny zmlúv podnik Lesy SR zavedie transparentný spôsob uzatvárania zmlúv. Bude v plnej miere zohľadňovať možnosti podniku a stanoví spôsob uzatvárania kúpnych zmlúv so zachovaním podpory drevospracujúceho priemyslu na Slovensku.

KAUZA: Súd zrušil rozhodnutie MPSVR o odobratí akreditácie Čistému dňu
Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR sa bude opätovne zaoberať akreditáciou pre resocializačné centrum Čistý deň, kde došlo k sexuálnemu zneužívaniu. Čítať ďalej
31 | 07 | 2020 | TASR