Minister Krajniak si za novými šéfmi úradov práce stojí, za výberové konania sa skrývať nechce
23 | 07 | 2020 I SITA

Minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak (Sme rodina) odmieta kritiku predstaviteľov strany Progresívne Slovensko, že dosadzuje svojich straníckych funkcionárov a blízkych spolupracovníkov na miesta šéfov úradov práce.


"Ako minister práce, sociálnych vecí a rodiny zodpovedám za výkon politiky v oblasti zamestnanosti, a preto považujem za správne, aby som mal vplyv na menovanie a odvolávanie riadiacich manažérov na úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny," uviedol minister pre agentúru SITA. Ako šéf rezortu práce a sociálnych vecí sa nechce skrývať za výberové konania. "Sú to moje personálne rozhodnutia, za ktorými si stojím," zdôraznil.

Ako ďalej uviedol Krajniak, pri rozhodovaní o každom novom riaditeľovi mal k dispozícii viacerých kandidátov. "S veľkou väčšinou novovymenovaných riaditeľov úradov práce, sociálnych vecí a rodiny som sa stretol osobne, na ďalších som získal natoľko kvalitné manažérske referencie, že som nepovažoval za potrebné viesť s nimi osobný pohovor," povedal.

Zdôraznil, že nie je pre neho podstatné, členom akej politickej strany boli alebo sú riaditelia úradov práce, sociálnych vecí a rodiny. "Očakávam od nich výsledky. Podľa vyhodnotenia výsledkov ich práce budú po roku vo funkcii pokračovať, alebo budú vymenení," tvrdí Krajniak.

Andrej Danko vypovedá na NAKA, môže ísť o kauzu Dobytkár (aktualizácia)
Podľa jedného z kľúčových svedkov v korupčnej kauze Dobytkár mala časť z miliónových úplatkov skončiť práve v Slovenskej národnej strane. Čítať ďalej
23 | 07 | 2020 | Peter Haluza, SITA, TASR


Minister práce a sociálnych vecí zároveň upozornil na to, že doteraz boli napriek deklarovaným výberovým konaniam riaditelia úradov práce, sociálnych vecí a rodiny prerozdelení podľa straníckeho kľúča v počte 27 Smer-SD, 8 Most-Híd, 7 SNS a 1 Sieť. "V takomto divadle pokračovať nebudem," dodal minister.

Hnutie Sme rodina podľa strany Progresívne Slovensko dosadzuje svojich straníckych funkcionárov a blízkych spolupracovníkov na miesta šéfov úradov práce. "Podľa medializovaných informácií v týchto dňoch končí 26 zo 46 riaditeľov po celom Slovensku, ďalší ich majú nasledovať čoskoro," uvádza sa v tlačovej správe mimoparlamentnej strany.

Minister práce Milan Krajniak pritom podľa progresívcov ešte v máji vyhlásil, že vláda neplánuje plošné odvolávanie riaditeľov na úradoch práce. "V skutočnosti dochádza k plošnému odvolávaniu a menovaniu riaditeľov, a to na len základe politickej príslušnosti a opäť bez otvorených a transparentných výberových konaní, ktoré by garantovali výber kvalifikovaných odborníkov," tvrdí člen predsedníctva strany Progresívne Slovensko Branislav Vančo.

Slovenská pošta začala s večerným doručovaním expresných zásielok, zatiaľ len v Bratislave
Spoločnosť Slovenská pošta, a. s., začala pilotnú prevádzku večerného doručovania expresných zásielok. Zákazníci si sami môžu vybrať čas, kedy im kuriér zásielku doručí. Čítať ďalej
23 | 07 | 2020 | SITA


Novými riaditeľmi úradov práce sa podľa Progresívneho Slovenska aj za tejto vlády stávajú politickí nominanti, ktorí s agendou úradov práce nemajú žiadne skúsenosti a nespĺňajú ani ďalšie predpoklady na výkon takejto funkcie. "Sú nimi napríklad okresní alebo krajskí predsedovia Sme rodina (v Banskej Bystrici alebo v Lučenci), podnikateľ a neúspešný kandidát na poslanca za Sme rodina (v Košiciach) alebo odborník Sme rodina na poľnohospodársku výrobu (v Prievidzi),“ dodáva Vančo.

Vláda pritom podľa neho vo svojom programovom vyhlásení sľúbila, že zabezpečí profesionálnu a transparentnú štátnu správu, a to aj prostredníctvom spravodlivých, transparentných a na pravidlách založených postupoch. "Vláda však po fiasku s netrasparentnými politickými nomináciami na prednostov okresných úradov opätovne porušuje svoje sľuby, ktoré zostávajú zase len na papieri," tvrdí Progresívne Slovensko.

Šeliga neuspel, polícia odmietla jeho trestné oznámenie na Troškovú
Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) neuspel s podaním trestného oznámenia na bývalú hlavnú štátnu radkyňu Máriu Troškovú. Polícia tak nebude vyšetrovať, či mala Trošková v pozícii asistentky expremiéra Roberta Fica prístup k utajovaným... Čítať ďalej
23 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok