Spoluzakladateľ Bielych prilieb ukradol peniaze, ktoré boli určené na pomoc Sýrii
19 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Keď západné vlády otvorili svoje šekové knižky pre Biele prilby, kontroverznú „záchrannú organizáciu“ v Sýrii, ich spoluzakladateľ použil peniaze na svoje účely a dokonca na financovanie svojej "rozprávkovej" svadby, uvádza sa v najnovšej holandskej správe, informuje portál RT.


Predtým, ako minulý rok vyskočil z okna v Istanbule a zomrel, spoluzakladateľ Bielych prilieb a britský žoldnier James Le Mesurier pripustil, že podvádzal Mayday Rescue, organizáciu, ktorá zbierala finančné prostriedky pre protivládnu záchrannú skupinu v Sýrii.

Podľa dokumentov, ktoré odhalili holandské noviny De Volkskrant, Le Mesurier povedal audítorovi, že sfalšoval príjmy v hodnote 50000 dolárov, pričom predstieral, že boli poslané na financovanie evakuačnej operácie v Sýrii.

Namiesto toho boli peniaze vyplatené samotnému Le Mesurierovi. Okrem vyplácania mzdy vo výške 24000 EUR mesačne sa Le Mesurier v roku 2018 ponoril hlbšie do peňazí s cieľom financovať bohatú svadbu v Istanbule a poskytnúť pôžičku svojej novej manželke, bývalej diplomatke Emme Winbergovej.

Nový malvér dokáže ukradnúť heslá a informácie o kartách z viac ako 300 rôznych aplikácií pre Android
Analytici objavili nový kmeň škodlivého softvéru, ktorý sa pred užívateľmi systému Android skrýva a predstiera sa ako aktualizácia od Google, pričom ide o ďalší príklad zvýšenej hackerskej aktivity počas pandémie, informuje portál... Čítať ďalej
19 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Účtovník poslaný na vyšetrovanie chýbajúcich peňazí zistil, že „desiatky tisíc dolárov v hotovosti“ boli ukradnuté, aby sa zaplatila „rozprávková svadba“.

Medzitým sa vlády v západnom svete pripravovali na podporu Mayday Rescue a peniaze smerovali do Bielych prilieb. Podľa správy holandského ministerstva zahraničných vecí z roku 2018 organizácia prijala medzi rokmi 2014 a 2018 127 miliónov dolárov, pričom "iba" 19 miliónov pochádzalo od neštátnych darcov.

Holandská vláda vyplatila v tomto období takmer 11,5 milióna dolárov, zatiaľ čo podobné dary pochádzali z Nemecka, Veľkej Británie, Kanady, Kataru a ďalších.

Erdogan označil možný egyptský vojenský zásah do Líbye za nezákonný
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan odsúdil účasť Egypta na prebiehajúcom konflikte v Líbyi a označil možný egyptský vojenský zásah za nezákonný, informuje portál RT. Čítať ďalej
18 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Napriek tomu, že boli privítaní ako nebojácni záchranári, Biele prilby boli obvinené z partnerstva s Al-Káidou. Členovia skupiny, ktorí pôsobia výlučne na území povstalcov, boli vyfotografovaní s džihádistami a boli obviňovaní z uskutočnenia chemických útokov na západné sily proti sýrskemu prezidentovi Bašárovi al-Asadovi.

Turecké úrady považovali smrť Le Mesuriera za samovraždu. Krátko nato niekoľko krajín požadovali od účtovníka ďalší prieskum financií. Podľa De Volkskrant toto vyšetrovanie zistilo, že väčšina z dnešných finančných záznamov „chýba“. Dary sa nielen odovzdali organizácii v Amsterdame a neposielali sa do Sýrie, ale distribuovali sa prostredníctvom siete obchodných organizácií v Turecku a Dubaji.

Cieľom Ruska je viac ako zdvojnásobiť prítomnosť LNG na svetovom trhu do 5 rokov
Nové megaprojekty môžu Rusku umožniť do roku 2025 zmocniť sa až 15 percent svetového trhu so skvapalneným zemným plynom (LNG), uviedol ruský minister energetiky Alexander Novak, informuje portál RT. Čítať ďalej
17 | 07 | 2020 | Marek Molnár