Krajčí spustil reorganizáciu na rezorte zdravotníctva, zásadný vplyv bude mať generálny tajomník Kolník
14 | 07 | 2020 I Jaroslav Fabok

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) prišiel po svojom nástupe do funkcie s viacerými zmenami. Tie posledné sa týkajú reorganizácie ministerstva a medzi novinky patrí, že zásadný vplyv na chod rezortu má od 1. júla generálny tajomník služobného úradu Marián Kolník.


Kolník má od tohto dátumu na starosti peniaze, eurofondy, verejné obstarávanie a digitalizáciu, informuje Denník E. Rovnako zodpovedá aj za výberové konania či prepúšťanie zamestnancov spadajúcich pod administratívu rezortu. 

Denník E v tejto súvislosti upozorňuje, že hoci Kolník, ktorého na ministerstvo priviedol práve Krajčí, formálne spadá pod ministra, má po reorganizácii veľké kompetencie. Generálny tajomník v minulosti pôsobil aj ako poradca exministra dopravy za KDH Jána Figeľa.

V kauze Kiskových videí vypovedal krajský šéf Smeru, obvinenia odmieta
V kauze diskreditačných videí namierených proti exprezidentovi Andrejovi Kiskovi sa objavilo meno nového šéfa Smeru v Prešovskom kraji Petra Šucu. Ten však akúkoľvek spojitosť s videami odmieta. Čítať ďalej
13 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok


Donedávna pracoval ako lektor v spoločnosti FranklinCovey, ktorej česká pobočka, v čase, keď Kolník pôsobil na rezorte dopravy, získala zákazku od Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS). Médiá v tom čase taktiež upozorňovali, že sa mal stretávať so zástupcami biznisu aj politiky. 

„Je, samozrejme, formálne zodpovedný ministrovi. Až ďalšia prax ukáže, kto je skutočnou hlavou ministerstva, úvod vládnutia priniesol rôzne pochybnosti,“ povedal na margo generálneho tajomníka analytik INEKO Dušan Zachar. 

Platí pritom, že funkcia generálneho tajomníka, v porovnaní s ministrom, nie je spojená s rovnakou mierou zodpovednosti voči verejnosti. Podľa Zachara nie je takýto stav optimálny. 

Okolité krajiny majú nábeh na druhú vlnu, situácia na Slovensku nie je podľa Krajčího iná
Okolité krajiny majú nábeh na druhú vlnu pandémie nového koronavírusu, situácia na Slovensku nie je iná. Po rokovaní vlády to uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí. Čítať ďalej
13 | 07 | 2020 | SITA


Aktuálne nastavenie organizačných štruktúr na ministerstve zdravotníctva kritizuje aj exminister Rudolf Zajac. „Generálny tajomník – už názov tejto funkcie je smiešny – bol kedysi vedúci úradu a má riadiť ministerstvo po stránke personálnej a aj finančnej, ale iba samotné ministerstvo a podriadené organizácie, určite nie nemocnice,“ myslí si Zajac. 

Zajac polemizuje aj nad skutočnou mierou moci, ktorou bude Kolník v praxi disponovať. Podľa neho je síce formálne podriadený Krajčímu, no to, ako to naozaj bude, sa podľa neho ešte len uvidí. Bývalý minister zdravotníctva, ktorý na rezorte pôsobil medzi rokmi 2002 až 2006, tvrdí, že o Kolníkovi sa nedá povedať, žeby bol zárukou odbornosti a počestnosti. 

Podľa Zajaca je možné aj to, že generálny tajomník môže mať v praxi na ministerstve väčšie slovo ako samotný minister. No hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová vysvetľuje, že celý komplex ministerstva riadi Krajčí. Manažéri, ako aj generálny tajomník, majú za úlohu nahlasovať výsledky a informovať ministra, ktorý disponuje finálnym slovom pri rozhodovaní. 

Na odvolávanie dekana FIIT Kotuliaka sa do auly STU dostane len časť verejnosti
Na odvolávanie dekana Fakulty informatiky a informačných technológií (FIIT) Slovenskej technickej univerzity v Bratislave (STU) Ivana Kotuliaka sa dostane len časť verejnosti. Čítať ďalej
13 | 07 | 2020 | SITA