AKTUALIZOVANÉ: K celoplošným opatreniam nemusíme zatiaľ pristupovať, vyhlásil Matovič
13 | 07 | 2020 I TASR

Slovensko nemusí nateraz pristupovať k celoplošným opatreniam pre zamedzenie šíreniu nového koronavírusu.


Po pondelkovom zasadnutí konzília odborníkov na Úrade vlády SR to uviedol premiér Igor Matovič (OĽaNO).

Viac ako polovica nových prípadov od začiatku júna do začiatku júla bola podľa predsedu vlády dovezená do SR zo zahraničia. Z toho najviac pozitívne testovaných prišlo z Česka, Ukrajiny, Veľkej Británie či Srbska.

Ak by Slovensko "strácalo pôdu pod nohami" pristúpi sa podľa Matoviča k sprísneniu opatrení.

Správa bola aktualizovaná dňa 13.7.2020 o 19:45.

Regionálne úrady verejného zdravotníctva majú situáciu pod kontrolou, k celoplošným opatreniam pristúpiť nie je potrebné. Ak by Slovensko "strácalo pôdu pod nohami", pristúpi sa podľa premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) k sprísneniu opatrení, nateraz však k celoplošným opatreniam na zamedzenie šíreniu nového koronavírusu pristúpiť potrebné nie je.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) doplnil, že majú snahu ochrániť najzraniteľnejších, najmä obyvateľov zariadení sociálnych služieb. Podľa jeho slov sa do takýchto zariadení najčastejšie nový koronavírus dostane cez zamestnancov, ktorí boli v zahraničí. Takýmto osobám sa preto umožní dať sa testovať, test na prítomnosť nového koronavírusu bude hradený z verejného zdravotného poistenia.

V kauze Kiskových videí vypovedal krajský šéf Smeru, obvinenia odmieta
V kauze diskreditačných videí namierených proti exprezidentovi Andrejovi Kiskovi sa objavilo meno nového šéfa Smeru v Prešovskom kraji Petra Šucu. Ten však akúkoľvek spojitosť s videami odmieta. Čítať ďalej
13 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok


Priamo v nemocniciach sa budú môcť testovať aj zamestnanci, aj pacienti pred operáciou, testy by sa im mali preplácať z eurofondov. Matovič komentoval aj to, že počas dvoch dní kontrolovali na hraniciach približný počet ľudí, ktorí cez ne prechádzajú. Doplnil, že počas dvoch dní evidovali približne 72.000 áut. Počet ľudí, ktorí prešli hranicu, je približne 170.000. Podľa premiéra je "hlúposť testovať všetkých týchto ľudí". Práve preto sa rozhodli nasadiť inteligentné opatrenie, teda informačné SMS správy.

Nová legislatívna úprava by mala umožniť dodatočnú kontrolu osôb, ktoré sa majú prihlásiť pri príchode z takzvanej "červenej krajiny". Operátor by mohol podľa navrhovanej úpravy spracúvať lokalizačné údaje bez súhlasu účastníka, napríklad pri zasielaní varovných SMS správ.

AKTUALIZOVANÉ: Slovensko zaradí V. Britániu na zoznam menej rizikových krajín
Slovensko zaradí Veľkú Britániu na zoznam menej rizikových krajín z pohľadu šírenia nového koronavírusu. Čítať ďalej
13 | 07 | 2020 | TASR