Matovičov klub a SaS chcú Kollárovi klásť otázky v kauze jeho diplomovky
26 | 06 | 2020 I SITA

Poslanci hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobností (OĽaNO) pozvali predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) na rokovanie poslaneckého klubu v pondelok 29. júna, aby im odpovedal na otázky o jeho diplomovej práci.


Po stretnutí s Kollárom zaujmú poslanci OĽaNO stanovisko. Rovnaký postoj zaujal aj klub strany Sloboda a Solidarita (SaS). Kollár od poslancov SaS dostal žltú kartu. Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) povedal, že nestačí, ak Kollár nebude používať akademický titul.

„Nakoľko aj po dnešnom tlačovom brífingu Borisa Kollára ostáva veľa nezodpovedaných otázok, pozvali sme si predsedu Národnej rady SR na rokovanie poslaneckého klubu hnutia OĽANO,“ uviedlo OĽaNO v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytla Dáša Macaríková z mediálneho tímu hnutia.

SaS uviedla, že zobrala na vedomie stanovisko Kollára nepoužívať magisterský titul. „Zároveň je to však pre Borisa Kollára žltá karta od poslancov Národnej rady SR za SaS a preto zaraďuje predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová mimoriadny bod na rokovanie poslaneckého klubu, kde ho pozýva, aby zodpovedal všetky otázky poslancov SaS,“ povedal pre agentúru SITA Ondrej Šprlák, hovorca SaS.

Maroš Kramár vyviazol bez trestu: V civilizovaných krajinách by to bolo neprípustné, tvrdí odborníčka
Maroš Kramár nakoniec veľkú kauzu posledných dní prežil relatívne bez následkov, čo niektoré Slovenky nesú veľmi ťažko. Stoja si totiž za tým, že takéto správanie k ženám je v 21. storočí neprípustné, píše portál Stars24 Čítať ďalej
26 | 06 | 2020 | Timotej Dudka


Šeliga hovorí, že je neslušne kopírovať cudzie texty bez citovania a je este neslušnejšie sa po odhalení tvarit, ze to tak nie je. „A uplne najmenej slušne je ziadať od svojho predchodcu odstúpenie a na seba mat v tej istej situácii uplne ine naroky. Beriem to tak, že pán Boris Kollár oznámil, že prestane používať svoj akademický titul. Je to istá forma reakcie, ale nestačí to, dnes už ani zďaleka,“ uviedol na sociálnej sieti Šeliga.

Podľa neho reči o tom, že sa nie je za čo ospravedlniť, či ako všetko bolo v súlade so zákonom, sú v tomto prípade zlým signálom všetkým poctivým univerzitám, vysokým školám, učiteľom aj študentom a žiakom „Chceli sme nastaviť novú a vyššiu politickú kultúru. Z tohto pohľadu som čakal viac,“ doplnil Šeliga. Pre neho to nie je uzatvorená vec. O situácii bude rokovať predsedníctvo Za ľudí.

ŠOK: Investigatívny novinár Aktualít si našiel v schránke náboj
Podľa Aktualít už ich zamestnanec vypovedal na polícii a spolu s políciou vykonali viacero krokov na jeho ochranu. Čítať ďalej
26 | 06 | 2020 | Peter Haluza


Predseda Národnej rady SR a líder hnutia Sme rodina Boris Kollár dnes vyhlásil, že nebude v politike používať titul magister. Zopakoval, že jeho diplomová práca je v poriadku, čo v stanovisku potvrdila aj Stredoeurópska vysoká škola v Skalici, na ktorej svoj titul získal. „Na každej strane mojej diplomovej práce som citoval správne, rovnako správne som uvádzal aj zdroje," ozrejmil predseda parlamentu. Nebude sa ani ospravedlňovať, pretože podľa svojich slov nemá za čo, keďže postupoval v súlade so zákonom.

Predseda mimoparlamentnej strany Spolu Juraj Hipš 23. júna informoval, že Kollár mal svoj titul magistra získať po tom, ako do svojej diplomovej práce okopíroval celé strany. Najviac strán mal skopírovať od svojho školiteľa Jozefa Minďaša. Kollár získal titul na Stredoeurópskej vysokej škole v Skalici a témou jeho diplomovky bola „Zmena klímy a bioklimatický potenciál cestovného ruchu v oblasti Kysúc“.

AKTUÁLNE: Kollár opakuje, že diplomovku spravil zákonne, chce však požívať už len svoje meno (aktualizácia)
Boris Kollár (Sme rodina) chce v politike používať už len svoje meno. K tomu, či ostane naďalej na pozícii predsedu šéfa parlamentu, sa nevyjadril. Čítať ďalej
26 | 06 | 2020 | Peter Haluza, TASR, SITA