Rusko začalo pracovať na svojom prvom bombardéri s technológiou stealth
27 | 05 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Rusko začalo s konštruovaním prototypu svojho prvého bombardéra s technológiou stealth. Podľa spravodajskej stanice Sky News, ktorá sa v utorok odvolala na ruské médiá, by mal byť jeho prototyp dokončený na budúci rok.


Lietadlo bude schopné niesť "riadené strely, samonavádzacie bomby a nadzvukové zbrane", uviedla agentúra TASS.

Bombardér bude mať tvar samokrídla a bude vybavený technológiou na zníženie jeho viditeľnosti na radare. Vyzbrojený má byť tiež najmodernejšími komunikačnými a "rušiacimi zariadeniami".

Začiatok výroby bombardéra, ktorý je súčasťou programu známeho ako Product 80, podľa TASS-u potvrdil ruský armádny zdroj. Lietadlo má konkurovať americkému viacúčelovému strategickému bombardéru B-2 Spirit vybavenému technológiou stealth, ktorý bol zavedený do služby v roku 1997.

Na bombardéri s technológiou stealth pracuje aj Čína. Ide o lietadlo typu Sien H-20 a špekuluje sa, že by ho mohli predviesť na leteckej šou v novembri.

Rusko už disponuje stíhačkou Su-57 s technológiou stealth, ktorá po prvý raz vzlietla pred desiatimi rokmi, ale nevyrába sa vo veľkých množstvách. Do aktívnej služby ju majú zaviesť v tomto roku.

Lietadlá s technológiou stealth sú ťažšie spozorovateľné, pretože ich tvar - zvyčajne s ostrými hranami - odráža radarové signály. Využívajú tiež špeciálne materiály, ktoré absorbujú radarové signály.

Na východe Ruska havaroval vojenský vrtuľník, zomreli štyri osoby na palube
Štyri obete na životoch si vyžiadal pád ruského vojenského vrtuľníku Mi-8, ku ktorému došlo v utorok na Čukotke. S odvolaním sa na vyhlásenie guvernéra ruskej Čukotskej autonómnej oblasti Romana Kopina o tom informovala agentúra... Čítať ďalej
26 | 05 | 2020 | TASR