Slováci sa húfne hrnú do daňových rajov
25 | 05 | 2020 I SITA

Takéto nárasty presunu podnikateľských aktivit zo Slovenska do daňových rajov sme naposledy videli približne pred desiatimi rokmi, hovorí analytička.


Počet slovenských firiem v daňových rajoch prekročil 5 000. Vyplýva to z analýzy poradenskej spoločnosti Bisnode. „Aj napriek útlmu, ktorý sme očakávali, nastal výrazný nárast v počte slovenských firiem v daňových rajoch. Podľa našich dát v nich má v súčasnosti sídlo 5 249 slovenských firiem,“ priblížila analytička Bisnode Petra Štěpánová. Najviac spoločností pritom sídli v Spojených štátoch amerických, nasledujú Holandsko a Cyprus.

Prvým trom mesiacom tohto roka tak dominuje zvýšenie počtu firiem, ktoré presťahovali svoje sídlo zo Slovenska do niektorého z daňových rajov. Najvýraznejšie to bolo v Lotyšsku, Seycheloch či Spojených štátoch amerických.

„Za Atlantikom sme v decembri minulého roka evidovali 1 228 firiem, súčasné dáta hovoria o 1 285 slovenských podnikoch, čo je o 57 viac. Každým štvrťrokom sa tak počet spoločností v USA zvyšuje rádovo o desiatky. Takéto nárasty sme naposledy videli približne pred desiatimi rokmi, keď podnikatelia usídľovali svoje firmy na Cypre,“ doplnila Štěpánová.

Matovičove riadenie štátu cez Facebook je škandál
Vyhlási nakoniec premiér cez sociálnu sieť nejakému štátu vojnu? Čítať ďalej
24 | 05 | 2020 | Aneta Leitmanová


Práve Cyprus však aktuálne patrí medzi krajiny, ktoré o firmy prichádzajú takmer každý mesiac. V prvom kvartáli tohto roka z neho podľa dát Bisnode odišlo 20 slovenských spoločností. Aj napriek tomu sa však radí medzi top destinácie.

„Dnes má na cyperských schránkach menovku 1 039 slovenských firiem, čo radí tento ostrov na tretiu priečku v obľúbenosti daňových rajov pre našich podnikateľov. Na druhom mieste je Holandsko (1 170 firiem),“ uviedla analytička.

Majitelia spoločností z daňovo zvýhodnených destinácií majú v základnom kapitáli zainvestovaných viac ako 10,6 mld. eur. Najviac z nich podniká oblasti veľkoobchodu a maloobchodu (997), v oblasti profesijných a vedeckých činností (946) a v oblasti nehnuteľností (659).

Bisnode je líder v dátach a analytike. Zamestnáva viac ako 2 100 pracovníkov v 19 krajinách Európy. Používa analytiku a skóringové modely, vďaka ktorým predpovedá zákaznícke správanie či poskytuje detailné informácie.

B. Kollár: 13. dôchodky nebudú zrušené
Premiér Igor Matovič má v prípade porušenia sľubu Richardom Sulíkom "Žolíka" a návrh bude môcť predložiť aj napriek oficiálnemu protestu šéfa SaS a dohodám v koaličnej zmluve. Čítať ďalej
24 | 05 | 2020 | Peter Haluza