Rusofóbovia v Amerike šalejú po príspevku americkej agentúry v ruštine
25 | 05 | 2020 I Marek Molnár

Rusofóbnym liberálom sa poriadne zatočila hlava potom, čo americká služba Internal Revenue Service (IRS) vo svojom príspevku na Twitteri zverejnila informácie o tom, ako požiadať o platbu stimulov v ruštine. Rovnaký postup pritom používa pri pridávaní príspevkov vo všetkých hlavných svetových jazykoch, informuje portál RT.


Zdá sa, že obyčajný pohľad na cyriliku stačí na to, aby sa Američanom zatočila hlava. Neškodný príspevok na Twitteri z oficiálneho účtu IRS, ktorý sa týkal nového nástroja, ktorý má pomôcť ľuďom požiadať o platbu stimulov, začal vlnu hlúpych teórií o sprisahaní.

Medzi prehnané reakcie patrilo množstvo xenofóbnych otázok, ktoré sa pýtali, prečo bol odkaz v ruštine, vtipy o americkom prezidentovi Donaldovi Trumpovi, či outsourcoval IRS ruským gangstrom, ale aj absurdné tvrdenia, že ruský prezident Vladimir Putin vedie vládu USA „prostredníctvom šifrovanej komunikácie“.

Medzi tých, ktorí nepochopili tento príspevok, sa zaraďuje aj Josh Marshall, zakladateľ webovej stránky Talking Points Memo. Ocenený novinár Glenn Greenwald odpovedal na Marshallovu otázku a označil ho za „jingoistického“ a „xenofóbného“.



Žiadna zo šialených teórii pritom nebola pravdivá, keďže IRS v skutočnosti plnila svoju zodpovednosť voči ľuďom, ktorí nehovoria plynule anglicky, čo podľa zákona robiť musí.

Dokonca aj zbežný pohľad na príspevky vládnej agentúry by odhalil podobné správy v rôznych jazykoch vrátane španielčiny, čínštiny, kórejčiny a vietnamčiny. Ale vždy je ľahšie nepozerať na fakty a vymyslieť si starú dobrú teóriu o sprisahaní s Ruskom.

Twitter/ IRS


V Moskve sa strhla prestrelka ako z akčného filmu a ešte aj za denného svetla
Obyvatelia v južnej Moskve boli svedkami incidentu ako z filmu, keď ozbrojenci začali strieľať z AK-47 a iných zbraní za denného svetla pod oknami obytných domov na verejnej ulici, informuje portál RT. Čítať ďalej
25 | 05 | 2020 | Marek Molnár