USA robia zo Sýrie pascu pre Rusko (Dmitrij Sedov)
21 | 05 | 2020 I Iveta Machová

Komentár Dmitrija Sedova  (Fond strategickej kultúry)


"Aby Asad  nezískal  Idlib ..."


Jeden z popredných amerických diplomatov, osobitný zástupca USA pre Sýriu James Jeffrey,  uskutočnil  13. mája videohovor so zástupcami Hudsonovho inštitútu o politike USA na Blízkom východe.

Hudsonov inštitút je známy ako „Brain trust“ (mozgová nádej)  neokonzervatívcov , považuje za svoje úlohy  „podporu amerického líderstva a globálne zapojenie do vytvárania bezpečnej, slobodnej a prosperujúcej budúcnosti“. Rozhovor sa uskutočnil v duchu ideológov Pax Americana.

Jeffrey načrtol niekoľko momentov o ktorých sa predtým otvorene nehovorilo. Začal tvrdením, že tlak zo strany Trumpovej administratívy na Sýriu „prináša dividendy“. Osobitný zástupca USA pre Sýriu nezdieľa obavy, že americká prítomnosť v tejto krajine sa môže ukázať ako nepotrebná, napríklad ako vojny vo Vietname a Afganistane.

V Sýrii USA nebojujú proti terorizmu. Iba "podkopávajú" Rusko
James Jeffrey, osobitný vyslanec USA pre Sýriu a šéf v boji proti islamskému štátu, sa celkom úprimne priznal k tomu, ako vidí svoju prácu a prácu amerických vojakov v Sýrii, informuje portál RT. Čítať ďalej
14 | 05 | 2020 | Marek Molnár


„V Sýrii vykonávame inteligentnú politiku, v ktorej je nasadených okolo 500 vojakov so spojeneckými miestnymi silami na podporu operácií proti zvyškom IS [predtým ISIS, ktorá je v Rusku zakázaná]“, povedal Jeffrey. "Naša vojenská prítomnosť je malá, ale veľmi dôležitá pre situáciu v krajine. Okrem toho ovplyvňujeme Kongres a Američanov v tom zmysle, aby tam naše jednotky zostali. Toto nie je Afganistan alebo Vietnam. Toto nie je šarvátka. Mojou úlohou je zmeniť Sýriu na bažinu pre Rusko.“

Predtým  takéto úprimné vyhlásenia z Washingtonu nezazneli. Americká politika sa v Sýrii  za posledných 10 rokov zmenila viackrát, ale zároveň sa Spojené štáty vyhli konfliktu s Ruskou federáciou. Na začiatku sa počas „ farebných revolúcií“, ktoré prešli arabským svetom, pripravovalo zvrhnutie Baššára al-Asada a „demokratizácia“ Sýrie. Zlyhanie týchto plánov znamenalo začiatok zdĺhavej občianskej vojny s účasťou síl  medzinárodného terorizmu.

Potom, keď  vládna armáda začala rozvíjať ofenzívu, Spojené štáty sa spoľahli na sýrskych Kurdov, ktorých využili v bojoch proti Damašku a prevzali kontrolu  nad náleziskami ropy a plynu na územiach osídlených Kurdami. Táto spolupráca sa však rozpadla potom, ako Američania otvorili cestu tureckej armáde, aby zaútočila na Kurdov.

Rusko zabráni akýmkoľvek pokusom USA potrestať Irán
Rusko netají svoje úmysly pokračovať v predaji konvenčných zbraní Teheránu. Čítať ďalej
13 | 05 | 2020 | SITA


Vzhľadom na potrebu odôvodniť strategickú účelnosť zásahu v Sýrii začali vo Washingtone  hovoriť o „iránskej expanzii“. A teraz James Jeffrey povedal, čo mohol povedať pred štyrmi rokmi, keď sa na pozvanie Baššára al-Assada v Sýrii objavili sily ruských vzdušných síl. Jeffrey začal hovoriť o „bažine pre Rusko“. Aj keď o tom hovorili už predtým. Bývalý zástupca riaditeľa CIA Michael Morell napríklad navrhol vykonanie tajných operácií na zabíjanie Rusov a Iráncov ((killing Russians and Iranians covertly) James Jeffrey je však diplomat a tiež osobitný vyslanec globálnej koalície na porážku ISIL (Global Coalition to Defeat ISIL).Keď vyzýva „pripraviť  Rusom peklo“, znie to inak ako návrh Ceereushnik.

„Je nevyhnutné pokračovať v tlaku na Baššára al-Asada ... nikdy som nevidel režim, ktorý by bol natoľko nebezpečný pre región a americkú predstavu o tom, ako by sa mal svet usporiadať,“ uviedol osobitný zástupca USA pre Sýriu.

Podľa Jeffreyho boli sankcie uvalené Trumpom na Irán „obrovským úspechom“, ktorý priniesol výsledky aj  v Sýrii. Na základe Trumpového rozhodnutia  Spojené štáty odstúpili od „jadrovej dohody“ s Iránom. „Vidíme redukciu  síl [v Sýrii] ktorým velili Iránci. Niektoré z nich sú taktické, pretože teraz nebojujú, ale tiež to u nich  naznačuje ich nedostatok peňazí. Mojím receptom je pokračovať v tomto duchu,“ hovorí Jeffrey.

USA „zablokovala“ OSN pri podpore rusko-tureckého prímeria v Idlibe
Americká opozícia údajne zablokovala Bezpečnostnú radu OSN pri podpore dosiahnutej dohody medzi Ruskom a Tureckom o prímerí v sýrskej provincii Idlib. Informuje portál RT. Čítať ďalej
07 | 03 | 2020 | Marek Molnár


Keďže pozícia osobitného zástupcu USA pre Sýriu odzrkadľuje oficiálne stanovisko Washingtonu, je potrebné venovať pozornosť aj  tomuto vyhláseniu Jeffreyho: „Zdieľame s Tureckom náš záujem na tom, aby sa Asad nedostal do Idlibu. Úzko spolupracujeme s tureckou stranou na vytvorení ústavného výboru a na politickom  rozhodnutí. Náš konečný cieľ v Sýrii je rovnaký ako ich cieľ. Ankara tiež považuje Irán za hrozbu.“

V komentári k vyhláseniu Jamesa Jeffreyho profesor Joshua Landis z Oklahomskej University   uviedol: „Jeffrey skutočne oznámil, že Spojené štáty budú naďalej odmietať pomáhať Sýrii – vo financovaní obnovy, v znovuobnovení ťažby ropy,  v bankovníctve, poľnohospodárstve a v medzinárodnom uznaní vlády.“ Môžeme však povedať aj viac: cieľom Spojených štátov v podmienkach keď je nemožné zvrhnúť Baššára al-Asada je územno-politické rozdelenie Sýrie („aby Asad  nezískal  Idlib“).

Možno že pre Jamesa Jeffreya poslúži ako trasovisko pre Rusko („Quagmire for Russia“)   masaker  v Idlibe, do ktorého sa zapoja  ruské vzdušné sily? Teraz je to ťažko určiť, ale nemožno vylúčiť aj oveľa banálnejšiu alternatívu: bojové vyhlásenia amerického osobitného zástupcu slúžia jednoducho pri kampani jeho šéfa pri voľbe prezidenta USA.

Súčasná hrozba jadrovej vojny medzi USA a Ruskom je od roku 1983 najväčšia!
Keď veliteľ NATO vyhlási, že je fanúšikom „svižného prvého ťahu“ v ten istý moment, ako NATO „provokuje na ruskej hranici s vyplazeným jazykom,“ riziko jadrovej vojny je viac ako reálne. Čítať ďalej
29 | 02 | 2020 | Timotej Dudka