Moldavsko žiada vydanie Plahotniuca z USA
19 | 05 | 2020 I Mário Martinka

Generálna prokuratúra uviedla, že podáva žalobu na Plahotniuca. Mal sa dopustiť  krádeže vo výške 100 miliónov dolárov z bankového systému. Americké orgány potvrdili prijatie žiadosti o vydanie do Moldavska.


Prokurátor, Alexandr Stoianoglo, dodal, že Plahotniucovi v tejto činnosti pomohla skupina patriaca k inému utečencovi, Ilanovi Shorovi, lídrovy strany Shor, ktorá je v moldavskom parlamente v opozícii, píše balkaninsight.com

Americké úrady potvrdili, že Plahotniuc sa v súčasnosti nachádza v Spojených štátoch amerických a čelí extradíčnému konaniam. Shor utiekol do Izraela. Moldavsko však nemá dohodu o vydávaní ani s USA a ani s Izraelom. Plahotniuc má tiež rumunské a ruské občianstvo, a preto, ak by čelil vydaniu, môže sa rozhodnúť nevrátiť sa do Moldavska.

"Máme nesporné dôkazy o tom, že ... Plahotniuc bol príjemcom peňazí získaných vo forme úveru od Banca de Economii prostredníctvom skupiny Shor Group a následne krytý ... Národnou bankou Moldavska," uviedol Stoianoglo. Dodal, že Plahotniuc použil 100 miliónov dolárov na nákup akcií v banke a v poisťovni. Kúpil aj budovu Casa Modei a Národný hotel v Kišiňove.

Biely dom tvrdí, že Čína povolila zámerné šírenie koronavírusu vo svete
Počas rozhovoru vysielaného v piatok na konferencii Fox Business Network, poradca Bieleho domu pre obchod, Peter Navarro, uviedol, že Čína úmyselne umožnila rozšírenie koronavírusu do zvyšku sveta a, že vírus „sa mohol zadržať vo Wu-chane," píše... Čítať ďalej
18 | 05 | 2020 | Mário Martinka


Stoianoglo vyhlásil, že tri nové obvinenia budú proti Plahotniucovi vydané a to: založenie zločineckej skupiny, podvody a pranie špinavých peňazí vo veľkom rozsahu.

Preklad do angličtiny bude vypracovaný a zaslaný do USA so žiadosťou o vydanie Plahotniucusa. "Budú prijaté opatrenia na stíhanie tak Plahotniucovho osobného majetku, ako aj jeho pridružených spoločností," uviedol Stoianoglo.

Keď v júni minulého roka utiekol z Moldavska, Plahotniuc odmietol všetky obvinenia proti nemu a obvinil Rusko z vyšetrovania. "Moskva teraz kontroluje mechanizmus presadzovania práva a spravodlivosti v Moldavsku a bude sa snažiť zneužívať tieto páky, na to aby dosiahli svoj cieľ zničiť ma a aby zmenili Moldavsko na ruský klientsky štát," uviedol.

Generálny prokurátor medzitým vyhlásil, že úrady nesprávne uväznili iného magnáta Veaceslava Plata v roku 2016 na príkaz Plahotniuca. „Platon bol nezákonne odsúdený a nezákonne vykonáva svoj trest. Na základe zhromaždených dôkazov prokuratúra začne preskúmanie trestu a bude trvať na spravodlivom preskúmaní prípadu,“ dodal.

Putin by mohol útočiť a Čína by mohla dominovať
V dôsledku rastúceho tlaku na ukončenie koronavírusových opatrení, poradcovia „zahraničnej politiky“ radia britským predstaviteľom, aby sa pripravili na čínsku hegemóniu alebo na ruskú inváziu. Riešenie vidia iba vo väčšom vplyve amerického... Čítať ďalej
19 | 05 | 2020 | Mário Martinka


Platon bol uväznený od roku 2016 po jeho návrate z Ukrajiny v rámci spoločnej operácie moldavských a ukrajinských tajných služieb a bol odsúdení na 25 rokov väzenia za spreneveru a pranie špinavých peňazí. Bol jedným z hlavných súperov Plahotniuca v bankovom sektore v Moldavsku.

Médiá v pondelok vydali video v ktorom Plahotniuc v jednom z jeho hotelov v Kišiňove v júni 2019 ponúkol prezidentovi Igorovi Dodonovi tašku, ktorá zjavne obsahovala úplatok. Prezident Dodon povedal, že záznamy boli falošné a boli urobené tak, aby ho kompromitovali.

"Dnes sme boli svedkami novej epizódy z toho istého manipulatívneho scenára falošných záberov, ktoré boli vydané v júni minulého roka ... Oligarchia sa naďalej mstí za to, že bola v lete 2019 odlúčená od moci," uviedol Dodon s odkazom na zmenu vlády.

Putin by mohol útočiť a Čína by mohla dominovať
V dôsledku rastúceho tlaku na ukončenie koronavírusových opatrení, poradcovia „zahraničnej politiky“ radia britským predstaviteľom, aby sa pripravili na čínsku hegemóniu alebo na ruskú inváziu. Riešenie vidia iba vo väčšom vplyve amerického... Čítať ďalej
19 | 05 | 2020 | Mário Martinka