V kauze prípravy vraždy potvrdili vinu aj u druhého z dvojice súdených bratrancov
13 | 05 | 2020 I SITA

Najvyšší súd SR (NS SR) dnes v kauze prípravy vraždy spoločníka v podnikaní potvrdil vinu aj v prípade druhého z dvojice súdených bratrancov. Obžalovaný Jaroslav Dunaj si tak vo väzení odpyká 11-ročný trest.


„Senát najvyššieho súdu odvolanie obžalovaného Jaroslava D. zamietol ako nedôvodné. Senát sa v plnej miere stotožnil s rozhodnutím Špecializovaného trestného súdu, ktoré považuje za zákonné a správne,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

Odvolací súd v tomto prípade rozhodol o Jaroslavovom bratrancovi Michalovi Dunajovi, ktorému vo februári potvrdil vinu za to, že svojmu bratrancovi nezákonne zabezpečil zbraň na pripravovaný skutok. Michal si tak podľa právoplatného verdiktu odpyká trest 12 rokov väzenia.

V prípade Jaroslava súd vtedy skonštatoval, že jeden z jeho obhajcov mu vypovedal plnomocenstvo pre nedodržanie finančných záväzkov. Obžalovaného v trestnom konaní zastupovala aj druhá obhajkyňa, tá sa však ospravedlnila zo zdravotných dôvodov. Jaroslava tak najvyšší súd vylúčil na samostatné konanie.

Zákaz civilných letov opäť predĺžia o ďalšie dva týždne, a to do 28. mája
Aktuálny zákaz pre medzinárodnú osobnú leteckú dopravu zo Slovenska a späť s platnosťou do 14. mája bude opäť predĺžený o ďalších štrnásť dní, teda do 28. mája. Čítať ďalej
13 | 05 | 2020 | SITA


Senát Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici uznal v novembri minulého roku v kauze prípravy úkladnej vraždy a nedovoleného ozbrojovania za vinných Jaroslava Dunaja z Popradu a jeho bratranca Michala Dunaja z Ružomberka. Jaroslavovi vymeral súd 11 a Michalovi Dunajovi 12 rokov odňatia slobody v ústave s maximálnym stupňom stráženia. Obaja obžalovaní sa následne voči verdiktu odvolali.

Dvojicu stíhal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry SR v súvislosti so zámerom 34-ročného Jaroslava usmrtiť svojho spoločníka Milana Mláku pre finančné a osobné nezhody v podnikaní vo firme v Poprade.

Jaroslav sa v roku 2018 snažil na likvidáciu spoločníka získať samopal a 43-ročný Michal mu ho zabezpečil cez svojho známeho aj s 36 nábojmi. Išlo o zbraň s odstráneným výrobným číslom, samopal vzor 58, za ktorý Jaroslav zaplatil príbuznému tisíc eur.

Do materských škôl sa v júni podľa ministra Gröhlinga nedostanú všetky deti
V prípade znovuotvorenia materských škôl v júni nebudú ich zriaďovatelia schopní uspokojiť všetkých rodičov, ktorí by chceli dať svoje deti opäť do škôlok. Čítať ďalej
13 | 05 | 2020 | SITA


Na pojednávaní pred prvostupňovým súdom Jaroslav a Michal popreli, že išlo o prípravu vraždy. Podľa Jaroslava on sám nemal na vraždu motív a zbraň mala slúžiť iba na ďalší predaj. Záujem o samopal údajne prejavil istý Poliak, no pre cenu od obchodu odstúpil.

Michal o plánovanej vražde podľa súdu vedel, svedkovia a dôkazy boli proti nim. Jaroslava odsúdili aj za zločin marenia spravodlivosti. Pred policajnou prehliadkou istého zariadenia v Bratislave totiž zavolal kamarátovi, aby samopal a náboje odniesol z objektu, kde mal zbraň ukrytú. Michal bol v minulosti odsúdený za krádež, trest pre neho bol preto súhrnný.

V rodinnom dome v Točnici našli mŕtve dieťa a staršieho muža
Dieťa aj muž mali strelné poranenia, ktorým podľahli. Čítať ďalej
13 | 05 | 2020 | SITA