Sulík a Matovič sa vraj dohodli, štát má podnikateľom zaplatiť polovicu nájmu
13 | 05 | 2020 I Jaroslav Fabok

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) už údane dospeli k dohode. Za podnikateľov, ktorí museli kvôli koronavírusu zatvoriť svoje prevádzky, bude polovicu nájomného platiť štát.


O dohode, ktorá sa týka platenia nájomného v zatvorených prevádzkach, informujú Hospodárske noviny. Polovicu nákladov na nájomné by mal po novom hradiť podnikateľ a druhú polovicu štát. Nájomníci však budú mať nárok na štvorročný splátkový kalendár.


Hospodárske noviny pripomínajú, že dohode predchádzal spor medzi premiérom a ministrom hospodárstva, ktorí sa nevedeli dohodnúť na finálnom modeli pomoci pre krízou zasiahnutých podnikateľov. Pôvodný model počítal so schémou 45:45:10, pričom desatinu z nájmu by zabezpečoval samotný prenajímateľ.


Problémom však naďalej zostáva riešenie zastropovania štátnej pomoci. Vláda totiž zvažuje uvalenie limitu na pomoc zo strany štátu. Limit by mohol byť nastavený podľa priemernej sadzby na Slovensku, čo by znamenalo, že majitelia priestorov v drahších lokalitách by nemuseli dostať plnú sumu nájomného.


Pri otváraní škôl musíme doladiť jednotlivé detaily a špecifiká, tvrdí Gröhling
Pri otváraní škôlok a škôl sa musia doladiť jednotlivé detaily a špecifiká. Diskusie s tímom epidemiológov a odborníkmi v tejto súvislosti naďalej pokračujú, uviedol to pre TASR minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling... Čítať ďalej
13 | 05 | 2020 | TASR