Podnikateľ nedodal štátu rúška ani napriek zálohe 4 milióny eur
09 | 05 | 2020 I Slávka Cigáňová

Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) chcela od novozaloženej firmy v Jelke kúpiť desať miliónov rúšok po 1,11 eura za kus. Nie sú rúška, ani peniaze.


Ako dodávateľ vystupoval Milan Střelec, bývalý obchodný zástupca zahraničnej spoločnosti so zdravotníckym a laboratórnym materiálom. Informoval o tom trend.sk. Podľa zmluvy, ktorú so štátom podpísal v polovici marca, mal za to dostať 13 miliónov eur vrátane DPH.

Milan Střelec si založil firmu A testing so sídlom v jeho rodinnom dome v Jelke. Postup, na ktorom sa dohodli ešte s bývalým vedením SŠHR na čele s Kajetánom Kičurom (ktorý bol odvolaný a momentálne je väzobne stíhaný pre podozrenia z korupcie), bol nanajvýš nevýhodný pre štát.

Na kúpe respirátorov sme proti Čechom prerobili minimálne milión eur
Od vypuknutia krízového stavu Slovensko nakupovalo chirurgické rúška v priemere dvakrát tak draho ako naši západní susedia. Čítať ďalej
03 | 05 | 2020 | Peter Haluza


Rúška si mali štátne rezervy prevziať v Indii a doviesť domov na vlastné náklady. Po zmene vedenia to už mala urobiť firma A testing. Problémom však je, že štát firme vyplatil zálohu takmer štyri milióny eur, no rúška ešte nemá.

Podnikateľ niekoľko krát žiadal o posun termínu dodania tovaru, no nikam to neviedlo. Štátne rezervy nakoniec podľa portálu trend.sk zmluvu s A testingom 20. apríla zrušili. Střelec mal vrátiť finančnú zálohu do troch dní. Trendu v posledný deň termínu priznal, že peniaze vráti a presviedčal, že sa dohodne s dodávateľom z Číny.

„Nemyslím, si že to bude zásadný problém, lebo tie zmluvy, ktoré s ním mám uzavreté, boli pomerne dobré. Máme nadštandardný vzťah. Rozhodne o celej tejto veci intenzívne komunikujeme a snažíme sa o čo najrýchlejšie vybavenie vrátenia zálohy,“ uviedol. Štátne rezervy podali v tejto veci trestné oznámenie.

Vallo nakúpil drahšie rúška ako Kičura. Bratislava tak má najdrahšie rúška na Slovensku, tvrdí Transparency
Primátor Bratislavy Matúš Vallo nakúpil v čase epidémie koronavírusu suverénne najdrahšie jednorazové rúška na Slovensku. Ich cenou prekonal aj nákup Správy štátnych hmotných rezerv, ktorú viedol už odvolaný Kajetán Kičura. Čítať ďalej
28 | 03 | 2020 | Jaroslav Fabok