Koalícia chce odvolávať „zabetónovaných“ úradníkov. Týkať sa to bude aj Vážneho, tvrdí Kollár
06 | 05 | 2020 I Jaroslav Fabok

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) hovorí, že expremiér Robert Fico mnohých úradníkov na svojich postoch zabetónoval. Ak ich chce súčasná koalícia odvolať, bude musieť zmeniť zákon.


V súčasnosti totiž platí, že koalícia nemôže odvolať napríklad šéfa Sociálnej poisťovne Ľubomíra Vážneho. Jeho meno je spojené s kauzou predraženého mýtneho tendra z roku 2008, kedy Vážny pôsobil ako minister dopravy.


„Okamžite, ako ho budeme môcť odvolať, tak ho odvoláme. Ale budeme musieť zmeniť zákon. A ten zákon sa pripravuje a keď prejde v parlamente, pána Vážneho odvoláme,“ hovorí Kollár v rozhovore pre portál Aktuality.sk.


Slovenský mobilný operátor si chce v čase krízy od zahraničných Slovákov viac pýtať za roaming
Podľa europoslankyne Miriam Lexmann jeden zo slovenských mobilných operátorov v tomto období cez SMS správy upozorňuje, že pokiaľ zákazník počas nasledujúcich 14 dní nezmení svoju spotrebu a prítomnosť v SR, ktorá má byť dlhšia ako v EÚ, môže mu... Čítať ďalej
06 | 05 | 2020 | SITA

Podľa slov predsedu parlamentu tak Vážny vo svojej funkcii skončí v priebehu nasledujúcich mesiacov. Meno jeho nástupcu však v plnej miere ponecháva na ministrovi práce, sociálnych vecí a rodiny Milanovi Krajniakovi.


O šéfovi Sociálnej poisťovne hovorí Kollár ako o veľmi blízkom človeku Roberta Fica. „Potvrdilo sa, že všade sú „naši ľudia“, potvrdilo sa, že Fico tých úradníkov v pozíciách zabetónoval. Preto musíme prijať zákon taký, aby sme ich vedeli poodstrihávať. A na tom teraz musíme pracovať,“ v tejto súvislosti opäť pripomína Kollár.


Predseda druhej najsilnejšej koaličnej strany pre Aktuality taktiež potvrdzuje, že hoci pri nomináciách na úradnícke posty necháva priestor svojim ministrom, sám v prípade potreby promptne koná. V minulosti sa to týkalo napríklad bývalého krajského predsedu Sme rodina Ľuboša Kabáta, ktorého Kollár pre jeho výroky voči Andrejovi Kiskovi odstavil.


Potvrdil však, že sa cíti zodpovedný aj za nominantov na ministerstvách, ktoré po voľbách získalo hnutie Sme rodina. Podľa vlastných slov bude okamžite konať v prípade, ak niektorý z nominantov spácha nejaký trestný čin.


Začína 2. a 3. fáza otvárania prevádzok, otvoriť môžu aj malé nákupné centrá
06 | 05 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR