Prečo porazili bohoslužby nákupné centrá?
04 | 05 | 2020 I Arpád Németh

Rozhodnutie uprednostniť otvorenie kostolov pred chrámami konzumu je potrebné pochváliť.


Okamžite po oznámení zrušenia viacerých obmedzení sa strhla na sociálnych sieťach vlna diskusií. Hlavnou témou bolo, prečo sa otvorili kostoly a naopak nákupné centrá, fitká, divadlá či kiná musia ostať zatvorené.

Vysvetlenie ponúkol premiér Matovič, ktorý upozornil na to, že v obchodných centrách a kultúrnych stánkoch funguje klimatizácia, ktorá môže prispieť k šíreniu vírusu. A že v kostoloch sa bude vetrať bez klimatizácie. Ťažko povedať, ako je oboznámený s dynamikou prúdenia vzduchu v chrámoch, isté však je, že otvorenie jedných malých dverí tomu asi veľmi nepomôže. A vitrážové okná kvôli tomu asi rozbíjať nebudú. Logika tu síce absentuje, rozhodnutie je však aj napriek tomu správne.

Okrem toho, keď už sa múdri radcovia rozhodli uprednostniť konanie bohoslužieb pred ostatnými svetskými radovánkami, zohralo úlohu aj to, že otvorenie viacerých veľkých priestorov, kde sa budú zhromažďovať ľudia naraz, by prinieslo aj neúmerne zvýšenú mobilitu a tým pádom aj hrozbu nákazy. Navyše si treba uvedomiť, že OĽaNO, ktorému Matovič šéfuje, má silné kresťanské zázemie a tlaky teda prichádzali určite aj odtiaľ.

Rozpadne sa pre 13. dôchodky koalícia?
Aj keby Matovič zrazu dostal lekciu z excelu, zrejme mu to ani naďalej nebude brániť vo vytrvalých útokoch na dôchodcov. Čítať ďalej
03 | 05 | 2020 | Pavol Jesenský


Uprednostniť preto otvorenie kostolov pred chrámami konzumu je preto logické. Nehovoriac o tom, že kostol je v každej obci a v každom meste, ale nákupné centrá sú len vo väčších mestách a tam sú v prevahe svedkovia Sulíkovi. Každopádne rozhodnutie epidemiológov, hygienikov, až po samotného Matoviča je potrebné v tomto smere pochváliť.

Je pritom úplne jasné, že cirkevné obrady prinesú úžitok omnoho viac ľuďom, ako otvorenie nákupných centier. Nakúpiť si potrebné veci bude aj tak možné inde a potreba ukazovať sa s nejakým drahým ratlíkom v Eurovei zasa až také dôležitá nie je.

A tí, ktorým duchovnú potravu poskytujú divadlá alebo kiná, si proste musia ešte počkať. Nedá sa všetko naraz, aby sme si to nedajbože nepokazili.

O otvorení škôl bude krízový štáb podľa premiéra rokovať na viacerých stretnutiach
O prípadnom otvorení škôl sa bude rokovať na viacerých samostatných stretnutiach. Povedal to na dnešnej tlačovej konferencii premiér Igor Matovič (OĽaNO). Čítať ďalej
04 | 05 | 2020 | SITA