Minister zdravotníctva žiada lekárov v ambulanciách, aby vyšetrovali a robili aj preventívne prehliadky
04 | 05 | 2020 I SITA

Po postupnom uvoľnení čiastočného obmedzenia plánovaných operačných výkonov v nemocniciach by sa mal obnoviť aj život v ambulanciách. Minister zdravotníctva Marek Krajčí totiž žiada lekárov, aby pacientov vyšetrovali a robili aj preventívne prehliadky.


Ako ďalej informovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová, vyšetreniu pacienta v ambulancii by mal predchádzať telefonát a uistenie sa, že u neho nie je riziko nákazy koronavírusom.

Následne už vyšetreniu za použitia ochranných pomôcok a dodržaní hygienických opatrení nič nebráni. „Prosím ambulantných lekárov, nezanedbávajte svojich pacientov, ktorým sa môže zhoršiť ich zdravotný stav. Môžete robiť aj preventívne prehliadky. Vždy je potrebné si pacienta objednať na presný čas pred tým, ako sa telefonicky uistíte, že nemá žiadne príznaky infektu,“ vyzýva Krajčí.

Biskupom záleží na obnovení slávenia svätých omší, berú však ohľad na situáciu
"Hlasy, ktoré volajú po tvrdom cirkevnom 'lobbingu' za zrušenie obmedzení, sú mediálne zaujímavé, ignorujú však varovania vedcov, že oslavovať koniec pandémie je priskoro," povedal hovorca Konferencie biskupov Slovenska Martin Kramara. Čítať ďalej
04 | 05 | 2020 | TASR


Dôležitá je podľa ministerstva najmä prevencia pred onkologickými ochoreniami, napríklad vyšetrenia mamografom. „Niektoré zdravotnícke zariadenia začínajú uvoľňovať mamografické preventívne vyšetrenia, rozhodnutie aktuálne závisí od lokálneho manažmentu daného zdravotníckeho zariadenia,“ objasnil minister.

V zdravotníckych zariadeniach sa postupne odštartovali aj plánované zákroky. Rezort v súvislosti s priaznivou epidemiologickou situáciou vyzýva nemocnice a lekárov, aby začali operovať aj plánované výkony. "Pacienti, zostaňte v karanténe, po 14-tich dňoch vás môžu operovať. Predoperačné vyšetrenie vám urobia aj v nemocnici pred výkonom,“ odporúča im Krajčí.

Rozpadne sa pre 13. dôchodky koalícia?
Aj keby Matovič zrazu dostal lekciu z excelu, zrejme mu to ani naďalej nebude brániť vo vytrvalých útokoch na dôchodcov. Čítať ďalej
03 | 05 | 2020 | Pavol Jesenský