Mikas s poslancami hovoril o zjednodušení podmienok pre deti pendlerov a seniorov na hraniciach
30 | 04 | 2020 I SITA

 Osobám starším ako 65 rokov pri prechádzaní cez hranice bude stačiť kópia dokumentu, že trpia chronickou chorobou. Nemusia predložiť originál dokumentu.


Pokiaľ ide o deti do 18 rokov, majú výnimku a môžu spolu s rodičmi-pendlermi prechádzať cez hranicu. Po rokovaní brannobezpečnostného výboru parlamentu to povedal hlavný hygienik Ján Mikas v súvislosti s pandémiou. Pripomenul, že sa zrušila pre pendlerov povinnosť plánovaná od 1. mája, kedy sa mali každých 30 dní preukazovať rtpc negatívnym testom.

Brannobezpečnostný výbor podľa jeho predsedu Juraja Krúpu (OĽaNO) neprijal po rokovaní s hlavným hygienikom žiadne uznesenie. O mimoriadnu schôdzu výboru požiadali poslanci opozície, ktorí chceli rokovať o situácii na hraniciach.

Mikas povedal, že sa urobila výnimka aj pre diplomatov a pre študentov a žiakov, ktorí pôjdu na prijímacie skúšky do zahraničia a pre študentov a žiakov, ktorí prídu na Slovensko. Podľa Mikasa sa neprijali sprísňujúce opatrenia počas nadchádzajúceho predĺženého víkendu. Apeloval však na ľudí, aby dodržiavali hygienické opatrenia.

AKTUALIZOVANÉ: Súd zahrnul do dokazovania v kauze vraždy Kuciaka aj správy z Threemy
Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) zahrnul do rozsahu dokazovania správy zo šifrovanej aplikácie Threema vrátane správ medzi Marianom K. a Alenou Zs. Čítať ďalej
30 | 04 | 2020 | TASR