Klíma v reštaurácii bleskovo rozniesla koronavírus až na deväť osôb
30 | 04 | 2020 I Slávka Cigáňová

Nová vedecká štúdia ukázala, do akej miery ovplyvňuje šírenie nákazy pôsobenie klimatizácie v uzavretých priestoroch. Vedci však odpoveď nepoznajú na sto percent, informovali topky.sk.






Štvorčlenná rodina (volajme ju A), ktorá sa vrátila z čínskeho Wu-chanu, sa bola naobedovať v reštaurácii v meste Guangzhou. Celkovo bolo 24. januára 2020 v budove bez okien na treťom poschodí viacpodlažného domu počas obeda aspoň 83 ľudí.

Jeden z rodiny, osoba A1, sa neskôr popoludní začal cítiť zle, dostal horúčku a kašeľ. Skončil v nemocnici. Do 5. februára sa infekcia potvrdila pri deviatich návštevníkoch reštaurácie, vrátane rodinných príslušníkov osoby A1 a piatich ľudí sediacich pri rodine A, zistili im vírus SARS-CoV-2.

Na základe tohto prípadu sa vedci domnievajú, že nákaza sa preniesla klimatizáciou. Prepdpokladajú, že respiračné kvapôčky sa dostali oveľa ďalej než pri kýchaní či rozprávaní. Výskum realizovali experti z Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) v Guangzhou, pričom výsledky boli zverejnené v časopise Emerging Infectious Diseases.

Desať dôvodov, prečo bude v roku 2020 „hospodárska kríza“ neodvrátiteľná
Zlé a riskantné trendy na peňažných trhoch sa vyskytovali už dávno pred Covid-19, čo veľmi pravdepodobne prispeje k hospodárskej kríze v tvare "L". Čítať ďalej
29 | 04 | 2020 | Mário Martinka


"Došli sme k záveru, že v tomto prípade bol kvapôčkový prenos uskutočnený klimatizáciou. Kľúčovým faktorom infekcie bol smer prúdenia vzduchu," uviedli výskumníci. Podľa diagramu, ktorí vypracovali, sa vírusom infikovali ľudia sediaci priamo v ceste prúdenia infikovaného vzduchu osobou A1. Tí, ktorí sedeli mimo tohto prúdu, sa nenakazili.

Treba však ešte dodať, že experti nevylúčili možnosť, že infekciu rozšíril len jeden člen rodiny, nie celá rodina. Stále nie je exaktne dokázané, či sa koronavírus vôbec môže šíriť vzdušným prenosom aerosolizovaných častíc. Je tiež otázne, či sa skutočne môže šíriť prúdením vzduchu z klimatizácie. Experti sa zhodujú, že musia vykonať ďalší, podrobnejší výskum.

Infekcia koronavírusu sa začína v nose, zistili vedci
Identifikovali „vstupnú bránu“, ktorou sa nákaza dostáva ďalej do tela človeka. Ide o dva typy nosových buniek. Čítať ďalej
29 | 04 | 2020 | Slávka Cigáňová