Zrážky Talibanu v Afganistane zabili desiatky vojakov či civilistov aj napriek snahe o mier počas pandémie
23 | 04 | 2020 I Timotej Dudka

Spory medzi afganskými silami a vojskom Talibanu za posledných 24 hodín zabili desiatky ľudí na celom území krajiny, Informuje spravodajský portál Reuters.


Abdul Qadeer Mutfi, hovorca ministerstva pre bane a ropu, v utorok večer uviedol, že pri útoku Talibanu zameranom na baňu ťažiacu meď, Mes Aynak, bolo zabitých osem členov afganských bezpečnostných síl.

Povstalecká skupina zaútočila aj na niekoľko území v severnej provincii Sar-e-Pul, uviedol hovorca guvernéra provincie Zabihullaho Amaniho. Pri tejto sérii útokov bolo zabitých 11 členov afganských bezpečnostných síl, pričom zranených ostalo 19. Jedného člena Taliban zajal.

Taliban odmieta opakované výzvy afganskej vlády na zastavenie útokov, ktoré sú hrozbou pre uskutočnenie krehkého mierového procesu, ktorý bol navrhnutý, nakoľko sa krajina snaží sústrediť na boj s koronavírusom.



Po týždňovom obmedzení násilia, ktoré viedlo k podpísaniu dohody o stiahnutí vojsk so Spojenými štátmi vo februári, militantná skupina pokračovala v útokoch na afganské sily, hoci sa bránila útokom na zahraničné sily. Spojené štáty a ďalšie zahraničné mocnosti vyzvali Taliban, aby obmedzil svoje útoky, pričom veliteľ amerických síl sa tento mesiac stretol s vodcom Talibanu v hlavnom meste Katar.

Ministerstvo vnútra uviedlo, že zúčtovacia operácia v Logare viedla k zabitiu 20 vojakov Talibanu.

Podľa vyhlásenia polície v južnom meste Kandahár, v dôsledku konfliktov v troch okresoch tohto mesta zahynuli štyria členovia afganských bezpečnostných síl a 31 bojovníkov Talibanu.

Výbuch na ceste v provincii Ghazni zabil najmenej štyroch civilistov v utorok. Ministerstvo vnútra vo vyhlásení obvinilo Taliban z nainštalovania bomby.

Hovorca Talibanu sa zatiaľ nevyjadril k sérii útokov. Krajina nezverejnila žiadny verejný nárok na zodpovednosť za útoky.

Ruskí komunisti vzdorujú karanténe, aby mohli vzdať poctu Leninovej pamiatke k jeho 150. narodeninám
Desiatky ruských komunistov v stredu vzdorovali karanténnym nariadeniam vlády pochodom cez Červené námestie, aby položili kvety pred pomník Vladimíra Lenina pri príležitosti 150 rokov od narodenia boľševického vodcu, informuje portál... Čítať ďalej
23 | 04 | 2020 | Timotej Dudka