Francúzsky paradox? Fajčiari sú vraj menej náchylní na nákazu koronavírusom
25 | 04 | 2020 I Slávka Cigáňová

Výskumy vo Francúzsku ukazujú, že medzi nakazenými je len desatina fajčiarov napriek tomu, že tam fajčí každý štvrtý.


Portál idnes.cz informoval, že Francúzi spúšťajú štúdiu, pomocou ktorej chcú zistiť, či fajčenie nepôsobí proti koronavírusu, aj keď je samé o sobe škodlivé. V najväčšej francúzskej nemocnici Pitié-Salpetriere, ktorá patrí pod Sorbonnu, zistili, že medzi prijatými pacientmi je oveľa menej fajčiarov, aký je ich podiel v populácii.

Francúzsko dokonca obmedzilo predaj nikotínových výrobkov pre ich potenciálne ochranné účinky pred koronavírusom. Agentúra AFP zverejnila správu, podľa ktorej francúzske lekárne budú môcť v najbližších týždňoch predávať len malé, vopred predpísané množstvo produktov liečiacich závislosť na nikotíne. Sú to napr. náplasti, žuvačky či pastilky. Na internete si ich bežný človek nekúpi vôbec.

Opatrenie má platiť do 11. mája, keď by sa vo Francúzsku malo začať s uvoľňovaním obmedzení kvôli pandémie.

Naproti tomu, iné štúdie hovoria o nebezpečenstve pre fajčiarov v súvislosti s koronavírusom. Portál startitup.sk zverejnil závery Amerického úradu pre kontrolu liečiv (FDA), podľa ktorých fajčenie zvyšuje riziko. Úrad vydal varovanie pre fajčiarov s tým, že tento zlozvyk zhoršuje priebeh a následky choroby COVID-19. Nehovorilo však nič o tom, či fajčiari sú alebo nie sú náchylnejší vírus dostať.

Trump navrhuje pichať ľuďom dezinfekciu do žíl a opaľovanie
Prezident Donald Trump navrhol vstreknúť ľuďom dezinfekčný prostriedok priamo do žíl alebo ultrafialové svetlo na boj s COVID-19 po tom, čo úrad ministerstva vnútornej bezpečnosti predstavil štúdie, ktoré ukazujú, že ultrafialové lúče môžu byť... Čítať ďalej
24 | 04 | 2020 | Mário Martinka