Poslanci dnes pokračujú v diskusii o vládnom programe
24 | 04 | 2020 I SITA

Parlament bude dnes od 09:00 pokračovať rokovaním o programovom vyhlásení vlády (PVV). Poslanci, pravdepodobne, diskusiu neukončia. K hlasovaniu o vládnom programe by tak mohlo dôjsť niekedy počas budúceho týždňa.


Schválením vládneho programu poslanci zároveň vyslovia dôveru vláde premiéra Igora Matoviča (OĽaNO). Koalícia disponuje v pléne 95 mandátmi. Vláda potrebuje získať aspoň 76 hlasov zo 150-členného parlamentu. Štvorkoalíciu vytvorili hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), Sme rodina a strany Sloboda a Solidarita (SaS) a Za ľudí.

Podporu vládnemu programu vyjadrili mnohí koaliční poslanci. Výnimkou je však poslankyňa Jana Cigániková (SaS), ktorá avizovala, že za vládny dokument nezahlasuje. Dôvodom je, že sa do programového vyhlásenia dostal prísľub zaviesť unitárny systém zdravotného poistenia. Premiér Matovič sa vyjadril, že drží Richardovi Sulíkovi (SaS) palce v tom, aby si „SaS skonsolidoval čím skôr“.

Poslanci opäť nezvolili predsedu výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva
Poslanci Národnej rady (NR) SR ani vo štvrtok nezvolili predsedu Osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva (VOS). Čítať ďalej
23 | 04 | 2020 | TASR


Opozícia uviedla, že za PVV nebude hlasovať. Expremiér Peter Pellegrini (Smer-SD) vyhlásil, že na všetky sľuby nebude mať vláda financie. „Celé programové vyhlásenie je plné hesiel, ale z dokumentu sa občan vôbec nedozvie, čo a v akom termíne chce dosiahnuť a aké finančné prostriedky na to plánuje vláda vynaložiť,“ poznamenal.

Dôveru vláde nevysloví ani druhá opozičná strana Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS). Jej predseda Marian Kotleba totiž vytkol vládnemu programu okrem iného časť, ktorej prioritou je naplniť záväzky Slovenska voči NATO či Európskej únii ako aj to, že kabinet má v pláne posilniť financovanie mimovládnych organizácií.

Kajetán K. podal voči obvineniu sťažnosť, rozhodne o nej generálny prokurátor
Obvinenie bolo vznesené v súvislosti s uzatváraním zmlúv, ktoré nemajú žiadny súvis s nákupom zdravotných pomôcok a podozrivé kontrakty, ako aj podozrivé platby prebehli skôr, ako prepukol nový koronavírus. Čítať ďalej
24 | 04 | 2020 | TASR