Čínski agenti v USA strategicky šírili paniku okolo pandémie koronavírusu
24 | 04 | 2020 I Timotej Dudka

Portál Breitbart informuje o šiestich nemenovaných amerických úradníkoch, ktorí tvrdia, že čínski agenti šírili paniku obklopujúcu novú pandémiu koronavírusu schválne a strategicky.


„Úradníci, s ktorými sa uskutočnil rozhovor pre tento článok, pracujú v šiestich rôznych agentúrach,“ uviedla správa. „Zahŕňali štátnych úradníkov, ako aj politických nominantov a niektorí strávili mnoho rokov analýzou Číny.“ Ich záver? Čína mala úmyselné plány na šírenie paniky počas pandémie v USA.

Textové správy zaslané Američanom v marci tvrdili, že prezident Donald Trump pripravuje celonárodný príkaz na karanténu, čo viedlo k tomu, že Rada národnej bezpečnosti napísala na sociálnej sieti Twitter, aby rozptýlila tieto zvesti: „Textové správy, ktoré zvestujú národnú karanténu, sú FALOŠNÉ.“

Obrovský plán hospodárskej záchrany EÚ
Vedúci predstavitelia EÚ sa dohodli na stratégii vložiť stovky miliárd eur na mimoriadnu pomoc európskym hospodárstvam, ktoré koronavírus zasiahol najviac, informuje BBC. Čítať ďalej
24 | 04 | 2020 | Timotej Dudka


Čínski agenti, ktorí stáli za týmito dezinformáciami údajne „prijali niektoré techniky šírenia údajov od ruských strategických šíriteľov dezinformácií“, ktorí taktiež používajú účty sociálnych sietí na zdieľanie nepresných informácií získaných inými podvratnými prvkami.

Jeden z predstaviteľov magazínu New YorkTimes prezradil, že „americkí spravodajskí dôstojníci taktiež skúmajú či špióni v čínskych diplomatických misiách v Spojených štátoch pomohli šíriť falošné správy o karanténe.“

Iní tvrdili, že „najlepší čínski úradníci vydali smernice agentúram, aby sa zapojili do globálnej dezinformačnej kampane týkajúcej sa vírusu“ a rozšírili túto kampaň smerom k Britom, aby ocenili „diplomaciu v oblasti darcovstva ČĽR“.

Rusko ponúklo Európe náhradu za NATO
Rusko ponúklo Európe svoju obranu namiesto USA a spoločnej ochrany v rámci NATO. Uviedol Die Welt. Čítať ďalej
24 | 04 | 2020 | Preklad: Redakcia HD


„Je to súčasť príručky rozširujúcej sa divízie,“ prezradil nezávislý senátor Maus Angus King.

„Videli sme, že ČKS mobilizuje svoj globálny komunikačný aparát, ktorý zahŕňa štátne médiá, ako aj čínskych diplomatov, aby šírili vybrané a lokalizované verzie tých istých falošných údajov,“ uviedla Lea Gabriellová, koordinátorka Globálneho angažovaného centra v ministerstve zahraničných vecí.

„Keď sa Peking a Moskva usilujú formovať globálne informačné prostredie nezávisle a spoločne prostredníctvom širokého spektra digitálnych nástrojov, vytvorili niekoľko diplomatických kanálov a fór, prostredníctvom ktorých si môžu vymieňať najlepšie postupy,“ uviedla výskumníčka dezinformácie Kristine Leeová, členka Centra pre novú americkú bezpečnosť.

„Ako som videla v posledných mesiacoch, očakávala by som, že ich vzájomné učenie sa okolo týchto nástrojov sa presunie na stále špičkové schopnosti, ktoré je ťažké odhaliť, ale prinesie maximálny úžitok pri erodovaní amerického vplyvu a demokratických inštitúcií na celom svete,“ dodala.

Až 21 špionážnych letov za tento týždeň narušilo ruské hranice
Ruské obranné stíhačky museli tento týždeň vzlietnuť hneď dvakrát, aby zamedzili narušeniu ruského vzdušného priestoru. Uviedol portál Life.ru. Čítať ďalej
24 | 04 | 2020 | Preklad: Redakcia HD