COVID-19 a hodiny posledného súdu: Poznámky k riadeniu globálneho rizika
17 | 04 | 2020 I Mário Martinka

23. januára 2020 Rada pre vedu a bezpečnosť posunula ručičky Hodín posledného súdu k 100 sekundám do polnoci.


My, členovia rady sme varovali, že sa znížila inštitucionálna a politická kapacita sveta na zníženie pravdepodobnosti civilizačnej  katastrofy a, že je naliehavo potrebné prijať núdzové opatrenia. V našom vyhlásení sme vysvetlili, že z dôvodu celosvetového trendu vlád k nefunkčnosti pri riešení globálnych hrozieb sme sa cítili nútení nastaviť hodiny bližšie k apokalypse ako kedykoľvek pred tým, píše vo svojom komentári thebuletin.org

O tri mesiace neskôr premena nového ohniska koronavírusu na globálnu pandémiu dokazuje dôležitosť domácej a medzinárodnej správy vecí verejných, nielen pri zmierňovaní a reakcii na globálne výzvy, ako je pandémia, ale aj pri ich prevencii. Stručne povedané teraz svet vidí, že vládna dysfunkcia môže stáť životy. Príslušné a včasné opatrenia na predchádzanie a zmiernenie budúcich globálnych kríz ( či už sa týkajú biologických, jadrových, klimatických alebo iných závažných hrozieb ) budú závisieť od schopnosti sveta riešiť tri základné problémy riadenia.

Prvým je potreba opraviť celosvetovú eróziu infraštruktúry na zvládanie kríz. V januári sme si všimli, že vedúci predstavitelia narušili kooperatívne, vedecké a právne prístupy k riadeniu najnaliehavejších hrozieb pre ľudstvo, čo pomáha vytvoriť situáciu, ktorá, ak nebude vyriešená, „povedie ku katastrofe skôr, ako neskôr“. Táto dysfunkcia je najzreteľnejšia v Spojených štátoch, kde aktívny politický antagonizmus voči vede a pohŕdanie vládou odsúhlaseným znaleckým posudkom viedli k demontáži programov zásadných pre prevenciu katastrof (ako je napríklad Program agentúry pre medzinárodný rozvoj USA na varovanie pred pandémiami) a / alebo zmierňovanie následkov.

Pandémia COVID-19 poukazuje na nebezpečenstvo dysfunkcie na mnohých úrovniach vlády, ktoré sa zhoršuje zlyhaním pri poskytovaní primeraných zdrojov potrebných na spoľahlivú reakciu.

Naše druhé znepokojenie sa týka okamžitého zastavenia a rýchleho zvrátenia znižujúcich sa záväzkov národov voči medzinárodnej spolupráci. V našom vyhlásení sme zdôraznili znepokojujúci trend, v ktorom vplyvní vodcovia očierňovali a zatratili najúčinnejšie metódy riešenia zložitých hrozieb - medzinárodné dohody so silnými verifikačnými režimami - v prospech svojich obmedzených záujmov a domáceho politického zisku.

Skutočná pravda o koronavíruse (Vladimír Prochvatilov)
Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
17 | 04 | 2020 | Imrich Kovačič


V priebehu rokov nedošlo k žiadnym výzvam na zintenzívnenie medzinárodnej spolupráce v oblasti biopotravín - iba prekvapujúca nedostatočná reakcia na tieto varovania. Na chvíľu si predstavte, že by sa venovala pozornosť Svetovej zdravotníckej organizácie a správe zo septembra minulého roka, ktorá monitoruje globálnu pripravenosť na monitorovanie pripravenosti na smrteľný respiračný vírus:

  • Rýchlo sa šíriaca pandémia spôsobená smrteľným respiračným patogénom (či už ide o prirodzene sa vyskytujúci alebo náhodne alebo zámerne uvoľnený) vyžaduje dôkladnejšiu pripravenosť. Darcovia a multilaterálne inštitúcie musia zabezpečiť primerané investície do vývoja inovatívnych očkovacích látok a liečiv, zvyšovania výrobnej kapacity, širokospektrálnych antivirotík a vhodných nefarmaceutických zásahov.


Naše tretie obavy sa sústreďujú na riešenie manipulácie a narušenia informácií, ktoré vedú k zhoršeniu vládnej a občianskej reakcie na globálne hrozby. Chaotické a poškodené globálne informačné prostredie teraz vedie až príliš často k devalvácii faktov a racionálnemu diskurzu. Svetová zdravotnícka organizácia opisuje informačné prostredie, ktoré obklopuje pandémiu COVID-19, ako "infodémiu", čo ľuďom sťažuje hľadanie dôveryhodných zdrojov a spoľahlivej pomoci.

Táto pandémia poukazuje na to, čo sa dá získať, ak sa predíde nákladom - v životoch a peniazoch - na dezinformácie, najmä ak dezinformácie poskytujú vládni úradníci, ako sa to stalo v mnohých krajinách počas pandémie.
Naše doterajšie pozorovania

COVID-19 prináša jasný pohľad do toho, ako katastrofa prispieva k nefunkčnosti vo vnútroštátnej a medzinárodnej správe vecí verejných. Pandémia príliš dobre ilustruje zhoršenie infraštruktúry krízového riadenia, znížený záväzok k medzinárodnej spolupráci a problémy s nesprávnymi a dezinformačnými informáciami, na ktoré sme upozornili v januári.

Trump nanovo otvára Ameriku „Jeden opatrný krok za druhým“
Prezident Donald Trump vo štvrtok oznámil nové usmernenia pre opätovné otvorenie Ameriky po vrchole koronavírusovej krízy Čítať ďalej
17 | 04 | 2020 | Mário Martinka


Súčasná kríza však tiež poskytla záchytné body vďaka ktorým môžu vlády na celom svete zlepšiť svoje výkony nielen počas tejto a budúcich pandémií, ale aj vo vzťahu ku globálnym existenčným hrozbám, ktoré predstavujú jadrové zbrane a zmena podnebia.

Akonáhle koronavírusová pandémia zmizne, vykoná sa veľa dôkladných hodnotení následkov. Svetová reakcia na COVID-19 už však ukázala niekoľko spôsobov s ktorými sa môže a musí zlepšiť riadenie globálnych hrozieb:

  • Proaktívne vedenie porazí improvizované reakcie. Potenciál pre pandémiu bol známy dlho predtým, ako sa v Číne začalo vypuknutie choroby COVID-19, a napriek tomu vlády na celom svete nedokázali dostatočne investovať do prevencie, pripravenosti a kontroly. Čas konať bol v decembri 2019 a nie v marci 2020

  • V prípade klimatických rizík je kľúčová aj včasnosť. Kroky podniknuté v súčasnosti na prechod od energie náročnej na uhlík môžu zabrániť najkatastrofálnejším dôsledkom zmeny klímy. Na druhej strane oneskorenie spôsobí, že svet si bude musieť vybrať medzi zlým dopadom: unáhlený a nákladný energetický prechod. Alebo horším: nezvládnuteľné vplyvy na klímu, ako je prerušenie tropických monzúnov, ktoré udržujú produkciu potravín pre miliardy ľudí.

  • V prípade jadrových zbraní by proaktívne vedenie zahŕňalo USA, Rusko a Čínu, ktoré sa zapoja do serióznych rozhovorov o strategickej stabilite a kontrole zbraní, aby zabránili novým pretekom v zbrojení, ktoré si žiadna krajina nebude môcť v post-COVID- 19 svete dovoliť. Je lepšie investovať do spolupráce skôr ako do konkurencie, ktorá vedie ku katastrofe neskôr.


Práca z domu ponúka pohľad na virtuálnu budúcnosť
Karanténne opatrenia, ktoré zasiahli veľkú časť svetovej ekonomiky, vyvolali záťažový test dlho ohlasovanej digitálnej budúcnosti. Čítať ďalej
17 | 04 | 2020 | Mário Martinka


Až do tejto pandémie si len málo odborníkov predstavovalo, že nedostatočný počet masiek, plášťov a výterov z krku môže predstavovať takú obrovskú hrozbu pre ľudstvo. V prípade jadrových zbraní vyvolali bežné každodenné udalosti ako slnečné búrky, slnečné žiarenie, stúpajúci mesiac, zlyhania telefónnych spínačov, počítačových čipov a ľudských bytostí falošné jadrové výstrahy. Zníženie emisií skleníkových plynov, ktoré spôsobujú zmenu podnebia, môže čiastočne závisieť od nudných, dobre známych riešení - úspory energie z účinnejších vozidiel a od budov, ktoré sú natreté bielou farbou, aby sa znížili potreby chladenia, píše ďalej thebuletin.org

Myslieť na nemysliteľné nestačí. Svetová zdravotnícka organizácia vyzvala krajiny, aby sa „zaviazali a investovali“ do globálnej zdravotnej pripravenosti. Uprostred pandémie Spojené štáty prideľujú viac ako 2 bilióny dolárov na boj proti chorobe s úmrtnosťou približne dve percentá, čo je výdavok, ktorý sa teraz zdá byť primeraný a potrebný. Pred COVID-19 predstavitelia USA rozmýšľali o možnosti nepredstaviteľnej pandémie, ale v každom z posledných piatich rokov požiadali len asi o pol miliardy dolárov na globálnu zdravotnú bezpečnosť.

Dnes sú potrebné masívne úpravy životného štýlu, aby sa obmedzilo riziko infekcie; tieto úpravy sa zdali nemysliteľné len pred mesiacom alebo dvoma. Analógia s klimatickou situáciou je nepresná, ale poučná: Napriek tomu mnohí ľudia považujú veľké a trvalé zmeny energetických systémov a spotrebiteľských modelov za nepredstaviteľné reakcie na vzdialené a abstraktné klimatické hrozby.

Občania na celom svete sa však budú musieť vystaviť oveľa extrémnejším obetiam vyvolaným obrovskými klimatickými výkyvmi, ktoré ľudstvo jednoducho nedokáže ovládať.

Superpočítače pomáhajú výskumníkom urýchliť objavovanie lieku na Covid-19
Výskumný tím MIT používa superpočítače, aby pomohol vyvinúť lieky na liečenie choroby spôsobenej novým koronavírusom. Čítať ďalej
16 | 04 | 2020 | Mário Martinka


Existuje riziko, že dôjde k nadhodnoteniu schopnosti ľudí kontrolovať eskaláciu krízy. Táto pandémia doteraz ukázala ťažkosti a náklady spojené s dôležitými rozhodnutiami vzhľadom na nedokonalé a nejasné zdroje informácií. V Spojených štátoch prezident Trump bagatelizoval závažnosť pandémie a hľadal ospravedlnenie a podporu z nespoľahlivých a vedecky neinformovaných zdrojov vo vláde a aj mimo nej.

V Číne miestni úradníci potlačili informácie o prepuknutí koronavírusu zo strachu z hnevu na ústrednú vládu, čím oddialili účinnú reakciu a zvýšili počet obetí. V týchto a mnohých ďalších prípadoch bagatelizovanie rizík prináša skutočné nebezpečenstvo.
Slová optimizmu na záver

Existuje možnosť, že pandémia poskytne národným vládam na celom svete príležitosť vidieť skutočné potreby lepšej medzinárodnej spolupráce pri riadení všetkých globálnych hrozieb a konať podľa nich. Prinajmenšom šírenie vírusu nám pripomína vzájomnú závislosť suverénnych štátov a skutočnú ľudskú túžbu po spojení. Dôležitejšie je, že mnohé krajiny zažívajú bolesť a izoláciu v reakcii na bezhraničného a apolitického nepriateľa.

Takáto pandémia si zaslúži globálnu spoluprácu, nie snahu o presadzovanie záujmov a získavania politických bodov. Pandémia tiež preukázala zásadnú úlohu vedy a vedcov pri identifikácii a riešení vážnych hrozieb pre ľudstvo. Ak zabezpečíme pokračovanie vedeckých rozhodnutí bude náš svet bezpečnejší.

Udržateľná budúcnosť pre ďalšiu generáciu si bude vyžadovať rozhodné a proaktívne vedenie, predstavivosť a predvídavosť pri príprave na potenciálne krízy podľa systematických vedeckých analýz a dávku pokory. Bude si takisto vyžadovať dostatok odvahy robiť tvrdé rozhodnutia. Táto budúcnosť príde až vtedy, keď si vlády na celom svete uvedomia, že žiadna z nich túto budúcnosť nemôže dosiahnuť bez pomoci ostatných.

Ekonomická bolesť bude pretrvávať dlho po ukončení karantény
Prezident Trump predpovedá ekonomický rozmach hneď po tom ako sa opatrenia a obmedzenie súvisiace s koronavírusom zrušia. Hospodárska aktivita však pravdepodobne zostane utlmená, až kým hrozba COVID - 19 nezmizne Čítať ďalej
16 | 04 | 2020 | Mário Martinka