Hrozí nám bezprecedentný šok medzinárodného hospodárstva.
15 | 04 | 2020 I Peter Paľonder

Recesia spôsobená koronavírusom sa stáva najväčšou za posledných 100 rokov.


Ako uviedol Medzinárodný menový fond vo svojej najnovšej globálnej hospodárskej prognóze, globálna ekonomická produkcia by sa mohla v roku 2020 znížiť o 3 percentá, ale nasledujúci rok by sa mala opäť zvýšiť o 5,8 percenta. To za predpokladu, že by pandémia do konca roku 2020 ustúpila, čo ale nie je reálne na 100%.

Zástupkyňa riaditeľa výskumného oddelenia MMF Gian Maria Milesi-Ferretti tvrdí, že ide o „bezprecedentný šok“. „Zatvorili sme kľúčové sektory hospodárstva. Keď sa znovu otvoríte, môžete očakávať veľmi plachý výkon, ale potom sa ekonomická aktivita bude postupne zvyšovať."

Akciové trhy zatiaľ nedosiahli „absolútne dno“
Skúsený investor Mark Mobius tvrdí, že je potrebné reštartovať globálnu ekonomiku čo najskôr. Informuje portál RT. Čítať ďalej
15 | 04 | 2020 | Marek Molnár


Aj keď mnoho krajín prijalo programy na zachovanie pracovných miest, nezamestnanosť na celom svete výrazne vzrastie. Preto je dôležité, aby vlády prijali významnejšie opatrenia na ochranu spoločností pred bankrotom a pracovníkov pred stratou príjmu. To znamená rozsiahle investície na prípravu hospodárstva na nový štart. Ekonomická produkcia v eurozóne by sa v roku 2020 mohla dokonca znížiť aj o 7,5 percenta a potom rásť o 4,7 percenta.

Dôvodom tejto veľkej medzery v porovnaní s inými krajinami je jednoducho to, že epidémia si v Európe vybrala oveľa viac poplatkov ako v iných častiach sveta, tvrdí Gian Maria Milesi-Ferretti.

MMF varuje, že tieto prognózy sú plné „extrémnej neistoty“. Ak sa pandémia v druhej polovici roka nezmení, globálna produktivita ekonomiky by sa v roku 2020 mohla zrútiť až o 6 percent a nasledujúci rok sa ešte ďalej znižovať.

Koronavírus: Odpovede na veľké otázky s Billom Gatesom
Bill Gates odpovedá na otázky ohľadom vývoja a riešenia problematiky koronavírusu. Ako zareagujú rozvojové krajiny a čo globálna ekonomika ? Na všetky tieto otázky a viac sa dozviete odpovede v rozhovore. Čítať ďalej
15 | 04 | 2020 | Mário Martinka