Od stredy sa začínajú zápisy prvákov, avšak bez ich osobnej účasti
14 | 04 | 2020 I TASR

Od stredy 15. apríla sa na základných školách začínajú zápisy na plnenie povinnej školskej dochádzky na školský rok 2020/2021.


Tento rok sa však uskutočnia inak ako po minulé roky, a to bez osobnej účasti detí a rodičov. Dôvodom sú opatrenia na zabránenie šírenia nového koronavírusu. Informuje o tom Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR na svojom webe.

"Konkrétne termíny zápisov určí zriaďovateľ s tým, že ich budú školy organizovať bez osobnej prítomnosti detí. Odporúča sa komunikácia elektronickou formou, ak to technické podmienky umožňujú, prípadne iným spôsobom v závislosti od priestorových možností konkrétnej základnej školy s dôrazom na dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení," uviedol rezort školstva. Zápis je podľa rezortu školstva možné uskutočniť viacerými spôsobmi, napríklad elektronicky, prostredníctvom formulára alebo papierovou formou.

WHO: Na úplné zastavenie šírenia nového koronavírusu je potrebná vakcína
Obmedzujúce opatrenia musia byť rušené pomaly a kontrolovane. Čítať ďalej
14 | 04 | 2020 | TASR


Zákonný zástupca dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami doloží vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie najneskôr do štyroch týždňov od skončenia mimoriadneho prerušenia školského vyučovania.

Ak zákonný zástupca požiada o odklad začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky, súčasti žiadosti zákonného zástupcu, ktorými sú odporučenie všeobecného lekára pre deti a dorast a odporučenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie, sa nebudú pri zápise vyžadovať.

Podľa rezortu školstva ich zákonný zástupca doručí dodatočne, najneskôr do štyroch týždňov od skončenia mimoriadneho prerušenia školského vyučovania.

AKTUALIZOVANÉ: Z domova sociálnych služieb v Pezinku je pozitívne testovaných 47 ľudí
Správa bola aktualizovaná dňa 13.4.2020 o 17:25. Päť zamestnancov a 42 klientov z Domova sociálnych služieb (DSS) Pezinok bolo pozitívne testovaných na nový koronavírus. V nedeľu (12. 4.) bolo spolu otestovaných 78 klientov a 25 ľudí z personálu.... Čítať ďalej
13 | 04 | 2020 | TASR


Základná škola podľa školského zákona vyžaduje pri zápise dieťaťa na plnenie povinnej školskej dochádzky osobné údaje o deťoch a o identifikácii zákonných zástupcov dieťaťa. Overenie údajov poskytnutých zákonnými zástupcami sa uskutoční do dvoch týždňov od skončenia mimoriadneho prerušenia školského vyučovania.

V prípade, ak má riaditeľ školy k dispozícii všetky požadované dokumenty, rozhodne o prijatí dieťaťa do 30. júna. Ak ich nemá, rozhodne o prijatí dieťaťa najneskôr do šiestich týždňov od skončenia mimoriadneho prerušenia školského vyučovania. Následne zašle zoznam detí prijatých na plnenie povinnej školskej dochádzky obci, v ktorej majú trvalý pobyt.

Zápisy prvákov potrvajú na školách do 30. apríla.

Národné centrum zdravotníckych informácií pripomína, čo treba urobiť pred vyšetrením na ochorenie COVID-19
Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) pripomína, že pred vyšetrením na ochorenie COVID-19, keď sa vykonáva výter z hrdla a nosa, je potrebné dodržiavať viaceré zásady. Informuje o tom na sociálnej sieti. Čítať ďalej
14 | 04 | 2020 | TASR