Rodičia, dajte pozor na to, aký dlhý čas trávia vaše deti s mobilom
12 | 04 | 2020 I Slávka Cigáňová

Najmä v čase pandémie, keď vaše ratolesti nechodia do školy, treba odsledovať, ako dlho používajú mobilné zariadenia a siete. Stále totiž nie je jasné, či sú bezpečné, keďže testovanie vplyvu na deti nebolo nikdy realizované. Informoval o tom portál euractiv.sk.


Devra Davis, zakladateľka spoločnosti EHTrust.org, ktorá bola členkou tímu Medzivládneho panelu pre zmenu podnebia, ktorý v roku 2007 získal Nobelovu cenu za mier, tvrdí, že pokiaľ ide o testovane žiarenia mobilných telefónov, Spojené štáty by mali nasledovať francúzsky príklad.

Vo Francúzsku a Izraeli je zakázané používať telefóny na vzdelávacie účely. Americká Federálna komisia pre komunikácie (FCC) publikovala začiatkom roka nepravdivú správu o žiarení mobilných telefónov, v ktorej vyhlásila, že je všetko v poriadku, pripomenul euractiv.sk. V titulkoch bolo uvedené, že „FCC rozhodla, že žiarenie iPhonov neprekračuje úroveň bezpečnosti,“ no realita je úplne opačná.

Karanténa alebo väzenie? Taiwan sleduje súkromné telefóny občanov, aby dohliadal či neopúšťajú domovy
Plán Taiwanu na zvládnutie epidémie koronavírusu zahŕňa bezpečnostný program, ktorý využíva súkromné mobilné telefóny taiwanských občanov na sledovanie ich pozície a na zabezpečenie toho, aby neporušovali karanténne príkazy, informuje... Čítať ďalej
24 | 03 | 2020 | Timotej Dudka


Problémom je, že americký výskum si za základ zvolil neaktuálne testovacie metódy. Boli použité prvýkrát v roku 1996, kedy telefóny boli úplne iné, používalo ich menej ako 15 percent populácie a nosili sa v puzdrách. Dnes sú ale blízko pri tele, resp. sa nosia vo vrecku.
Na vzdialenosti záleží

Výskumníci z Chicago Tribune vlani v lete odhalili, že keď sa telefóny testujú priamo pri tele, niektoré zo zariadení uvoľnia až päťkrát viac žiarenia než stanovujú desaťročia staré limity FCC. Komisia zareagovala, že merať stačí 1,27 cm od tela, píše euractiv.sk.

Na vzdialenosti záleží, pretože každý milimeter ďalej od tela má za následok o 15 percent nižšie vystavenie žiareniu. Agentúra pracujúca pre francúzsku vládu však preskúmala telefóny v blízkosti tela. Zistila, že úrovne žiarenia sú štyri až 22 krát vyššie, ako to popisovali zastarané normy FCC.
Nulový odstup

Francúzska vláda najnovšie žiada, aby sa telefóny testovali s nulovým odstupom k telu. Zároveň odporúča, aby ľudia znížili vystavovanie sa žiareniu mobilných telefónov, najmä pokiaľ ide o deti a tehotné ženy. Európska únia v roku 2016 posilnila testy zhody a nastavila testovaciu vzdialenosť medzi telefónom a telom na maximálne päť milimetrov (zatiaľ čo USA povoľujú až 25 milimetrov).

Dlhšie ako dvojminútové telefonovanie mobilom škodí zdraviu
Aby boli hovory mobilom čo najbezpečnejšie, nemal by jeden trvať viac než dve minúty. A medzi dvoma hovormi by ste mali urobiť aspoň štvrť hodinovú prestávku. Uviedol Moskovský komsomolec. Čítať ďalej
12 | 01 | 2020 | Preklad: Redakcia HD