Minister zdravotníctva pripustil postupné uvoľňovanie niektorých opatrení
11 | 04 | 2020 I Peter Haluza, SITA, TASR

Podľa šéfa rezortu sa komunikuje už aj o tom, že by sa začali vykonávať plánované operácie.


Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí sa dnes poďakoval Slovákom za to, že túto epidémiu zvládajú naozaj veľmi dobre. "Nízke počty pozitívne testovaných hovoria o tom, že aj všetky tie opatrenia, ktoré sme doteraz prijali, boli veľmi správne. Naozaj sa nachádzame v jednej z najbezpečnejších krajín na svete," poznamenal šéf rezortu zdravotníctva.

Myslí si preto, že odmenou za zodpovednosť Slovákov by mohlo byť postupné uvoľňovanie niektorých opatrení. Či by to bola otázka dní alebo týždňov, špecifikovať nechcel, je to podľa neho otázka na ústredný krízový štáb.

"Treba ich veľmi múdro urobiť, protiepidemiologicky nastaviť," uviedol s tým, že sa tomu nebráni. Zdôraznil, že jeho záujmom je ochrana zdravia obyvateľov a "kričať" bude vtedy, keď bude mať pocit, že nakazený pacient by nedostal adekvátnu zdravotnú starostlivosť.

Česi chcú dovolenkové koridory na Slovensko a do Chorvátska
„Pre nás je dôležité, aby štát - alebo oba štáty - určili čo najnižšie kritériá, ktoré budú znamenať, že klient môže do tejto krajiny pricestovať a vrátiť sa bez karantény," vysvetil hovorca Asociácie cestovných kancelárií Jan... Čítať ďalej
11 | 04 | 2020 | Peter Haluza


Poznamenal tiež, že najdôležitejším zámerom je testovanie Slovákov, ktorí sa vracajú zo zahraničia. Podľa ministra budú prísne "karantenizovaní" na izbách v štátnych zariadeniach, uvažuje sa tiež o možnosti hotelovej karantény. "Je to v štádiu riešenia, čoskoro sa to bude realizovať," doplnil minister s tým, že sa pracuje aj na zlepšení podmienok transportu ľudí do karanténnych zariadení.

Krajčí tiež povedal, že nie je v poriadku, ak sú v karanténnych izbách pomiešaní pozitívne a negatívne testovaní ľudia. "Môj osobný názor je, že sa to má robiť inak. Požiadal som, aby došlo k náprave," skonštatoval s tým, že hlavný hygienik má vypracovať nové usmernenie. Pokračovať sa má naďalej v testovaní v rómskych osadách, najmä v tých, kde evidujú prichádzajúcich zo zahraničia.

Opatrenia vlády sú podľa Únie Rómov prehnané a Matovič len šíri poplašné správy
"Odmietame byť stále prezentovaní ako nezodpovední šíritelia vírusu, pravda taká nie je,“ uvádza stanovisko Únie Rómov. Čítať ďalej
11 | 04 | 2020 | SITA


Ako uviedol minister zdravotníctva, komunikuje už aj o tom, že by sa začali vykonávať plánované operácie. "Aby obyvatelia nedoplatili na pandémiu tým, že im nebude poskytnutá zdravotná starostlivosť," konštatoval. Dodal, že v utorok má k tomu vydať metodické usmernenie. Bol by rád, aby pacienti, ktorí boli v karanténe a boli negatívne testovaní, mohli v bielych zónach podstúpiť naplánované operácie.

Na Slovensku za piatok pribudlo 13 nových prípadov ochorenia Covid-19. Celkovo je tak potvrdených 728 prípadov tohto nového koronavírusu. Slovensko má naďalej 23 vyliečených ľudí, čo potvrdili vykonané dva testy s negatívnym výsledkom. Dvaja ľudia na ochorenie zomreli.