Súkromné škôlky pýtajú od rodičov peniaze napriek tomu, že deti sú doma
10 | 04 | 2020 I Slávka Cigáňová

Školy a škôlky sú už takmer mesiac kvôli epidémii koronavírusu zatvorené, deti sa učia doma, no niektoré zariadenia, ktoré mali navštevovať, aj tak pýtajú od rodičov poplatky.


Portál tvnoviny.sk priniesol správu, že rodičia musia niektorým súkromným škôlkam naďalej platiť školné. Tie sa zase obhajujú, že peniaze potrebujú na platy, energie a za prenájom priestorov.

Zarážajúci na celej záležitosti je fakt, že štát prepláca 80-percent platu aj zamestnancom súkromných škôlok. Ministerstvo školstva tak vraj pomáha súkromným škôlkam, aby sa vyhli prepúšťaniu.
Príspevok nestačí

To však nestačí, tvrdí Asociácia pracovníkov súkromných škôl a školských zariadení Slovenska. Členka Správnej rady Asociácie a riaditeľka súkromnej škôlky v Trnave Iveta Pavlíková uviedla, že príspevky od štátu ani zďaleka nepokryjú všetky výdavky súkromných škôlok.

Noste rúška! Výskumy ukázali, že zastavia koronavírus
Vedecké experimenty potvrdili, že klasické chirurgické rúška výrazne znižujú výskyt koronavírusu vo vydychovanom vzduchu. Čítať ďalej
10 | 04 | 2020 | Slávka Cigáňová


Pripomenula, že ak škôlkam vypadne veľká časť príjmov, môže byť ohrozený ich ďalší chod. Niektoré podľa nej v septembri nemusia otvoriť.

"Máme spätnú väzbu od rodičov, že je nespravodlivé, aby platili poplatky za škôlku, keď majú svoje deti doma. Doma sú aj deti zo štátnych škôlok a rodičia neplatia žiadne poplatky. Je pre nás ťažké obhájiť, že naši rodičia platiť musia. A tu sme zase pri tom, že súkromné školy a škôlky nedostávajú dotácie v takej výške ako štátne zariadenia," uviedla Pavlíková pre tvnoviny.sk.
Rodičia svoje deti odhlasujú

Mnohí rodičia aj na diskusných fórach ostro kritizujú škôlky a niektorí už svoje deti rovno odhlasujú. To potvrdila aj Pavlíková, ktorá dodala: "Ak nebudeme mať z čoho uhradiť mzdy zamestnancom, tak súkromné materské školy jednoducho zrušia svoju činnosť, deti sa nebudú mať kam vrátiť a zamestnanci budú musieť ísť na úrad práce. A nemyslím si, že by sa to malo udiať až v septembri."

Škôlky nepatria priamo pod štát, spadajú pod vyššie územné celky alebo mestá či obce. Ministerstvo školstva im vydáva len usmernenia.

Ako vláda sme zlyhali. Nepreháňajme to s opatreniami, odporúča Sulík
Nový minister hospodárstva Richar Sulík (SaS) dlhodobo oponuje návrhom premiéra na uzatvorenie Slovenska. Po Veľkej noci by chcel otvárať maloobchodné predajne či vonkajšie športové centrá. Čítať ďalej
10 | 04 | 2020 | Jaroslav Fabok


Združenie miest a obcí (ZMOS) na margo toho pripomenulo, že v zlej situácii sú aj štátne škôlky. "Žiadame ministra školstva o urýchlené rokovanie k tejto téme aj k ďalším nevyhnutným krokom vo vzťahu k finančnej pomoci aj legislatívnym zmenám," uviedol hovorca Združenia Michal Kaliňák.

Iniciovalo stretnutie s ministrom školstva Branislavom Gröhlingom (SaS), Úniou miest Slovenska a so zástupcami samosprávnych krajov. Združenie je presvedčené, že regionálne školstvo potrebuje okamžité zmeny a pomoc. Narážajú na to, že zriaďovateľmi regionálnych škôl a škôlok sú samosprávy.
Chystá sa zmena

Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling odkázal, že je na čase otvoriť diskusiu o presune kompetencií v školstve. Znamená to, že niektoré školy či škôlky tak možno budú spadať priamo pod rezort školstva, uzatvára portál tvnoviny.sk.

Nová dohoda OPEC+ nastolí pozitívny vývoj, ktorý zabráni chaosu na trhu
Dohoda, ktorú dosiahli krajiny produkujúce ropu s cieľom znížiť výrobu, zachráni globálnu ekonomiku pred chaosom, uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Informuje portál RT. Čítať ďalej
10 | 04 | 2020 | Marek Molnár