Zdravotníci na pokraji síl! Taliansko eviduje prvé samovraždy
08 | 04 | 2020 I Miroslav Tóth

Talianski zdravotníci, ktorí denne bojujú proti koronavírusu v prvej línii, sú na pokraji svojich fyzických aj psychických síl. V krajine už chorobe covid-19 podľahlo viac ako sto lekárov a sestier a takmer dvanásť tisíc zdravotníkov je nakazených. 


Odborníci varujú, že enormná duševná záťaž môže u zamestnancov nemocníc viesť k posttraumatickej stresovej poruche.

Podľa Talianskej národnej federácie lekárov a zubárov od začiatku pandémie koronavírusu zomrelo v krajine na chorobu covid-19 už 94 lekárov a 26 zdravotných sestier. Ďalšie dve sestry spáchali samovraždu, pretože neuniesli psychickú záťaž súvisiacu so starostlivosťou o chorých v prvej línii.

Lukašenko varuje, že vďaka koronavírusovej hystérii môžu mocní zmeniť svet bez vojny
„Posledný európsky diktátor“ je presvedčený, že globálni aktéri môžu pomocou koronavírusu pretvoriť svet bez vojny. Napísala TASS. Čítať ďalej
07 | 04 | 2020 | Preklad: Redakcia HD


Kým talianski zdravotníci smútia nad stratenými kolegami, usilovne sa snažia kompenzovať prácu mnohých ďalších spolupracovníkov, ktorí sa nakazili a sú v karanténe. Doteraz sa infikovalo vyše dvanásť tisíc talianskych zdravotníkov.

V jednej nemocnici v meste Brescia v regióne Lombardia sa nakazilo už viac ako tristo zamestnancov. Starosta mesta požiadal štát o pomoc po tom, čo na jednotke intenzívnej starostlivosti ostali prázdne lôžka , pretože sa o chorých už nemal kto postarať.

Vedúci tunajšieho infekčného oddelenia profesor Francesco Castelli uviedol, že pandémia sa vážne podpísala na psychickom stave zdravotníkov. "Pýtame sa seba navzájom, kto bude ďalší. Je to duševne veľmi náročné, pretože okrem kolegov sme tiež priatelia, "opísal Castelli pre britskú stanicu SKY News.

Koronavírus sa potvrdil už aj vo vode. Netreba však robiť paniku
Nielen kontakt medzi ľuďmi, vzduch či rôzne povrchy sú živnou pôdou pre šírenie koronavírusu. Najnovšie sa jeho prítomnosť potvrdila aj vo vode a odpadovej vode. Odborníci však upozorňujú, že v tomto prostredí je nestabilný. Čítať ďalej
06 | 04 | 2020 | Slávka Cigáňová