Slovenskí potravinári volajú v čase pandémie po väčšom potravinovom vlastenectve

Správajme sa rovnako zodpovedne ako okolité krajiny. Navrhujeme, aby štát išiel príkladom a prioritne nakupoval slovenské agropotravinárske výrobky na priamy konzum pre organizácie verejnej a štátnej správy, hovoria potravinári.


Slovenskí potravinári volajú po väčšom potravinovom vlastenectve. Národné vlády jednotlivých krajín Európy totiž práve v čase pandemickej situácie prinášajú konkrétne opatrenia na zvýšenie spotreby domácich potravín.

Na Slovensku tomu podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) tak nie je. Z radov potravinárov a poľnohospodárov sa preto ozývajú kritické hlasy a výzva k nevyhnutnej zmene. Agentúru SITA o tom v stredu informovala hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.

Viacerí zamestnávatelia sa na ochranné opatrenia na pracoviskách vykašľali
Viac ako 12 percent ľudí uviedlo, že pre mimoriadnu situáciu momentálne vôbec nepracujú. Čítať ďalej
08 | 04 | 2020 | SITA


Podpora domácej výroby potravín v európskych krajinách na národnej úrovni je v súčasnej zložitej situácii prioritou. "Vidíme to napríklad v Chorvátsku, kde všetci verejní uchádzači (najmä v zdravotníctve, armáde a polícii) boli požiadaní, aby uprednostnili domácich výrobcov a obstarali minimálne 60 percent potravín z vlastnej produkcie. Zároveň je štát pripravený zasiahnuť a nakúpiť prebytky mlieka od jeho chorvátskych prvovýrobcov a spracovateľov," ozrejmila Holéciová.

Podpora domácich producentov je citeľná aj v Taliansku. "Štát napríklad rozhodol, aby sa v krajine najskôr skonzumovali talianske jahňatá a až v prípade ďalšieho dopytu po mäse môžu Taliani voziť jahňatá z iných krajín. To je aj dôvod, prečo slovenskí chovatelia majú už niekoľko týždňov problém s odbytom kvalitnej a mimoriadne zdravej jahňaciny, ktorú už dlhoročne pred veľkonočnými sviatkami vyvážajú práve do Talianska," pokračovala hovorkyňa SPPK.

Vláda tento týždeň prijme opatrenia pre veľké priemyselné firmy
Zamestnávatelia požadujú zavedenie tzv. kurzarbeitu, podľa ktorého by 60 % mzdy zamestnanca financoval štát, 20 % zo mzdy by pokrýval zamestnávateľ a o zvyšných 20 % by zamestnanec prišiel preto, že by zostal doma. Čítať ďalej
07 | 04 | 2020 | SITA


„Správajme sa rovnako zodpovedne ako okolité krajiny. Navrhujeme, aby štát išiel príkladom a prioritne nakupoval slovenské agropotravinárske výrobky na priamy konzum pre organizácie verejnej a štátnej správy – nemocnice, vojsko, domovy sociálnych služieb atď., a rovnako aby vykúpil od výrobcov prebytky surovín a hotové potraviny do Štátnych hmotných rezerv,“ uviedol predseda Únie potravinárov Slovenska Stanislav Voskár.

Na Slovensku sa v posledných dňoch v súvislosti s koronavírusom hovorilo o vytvorení dostatočnej zásoby potravín pre prípad, že by vypukla mimoriadna situácia v logistike potravinového tovaru v rámci EÚ. Pre média to potvrdila aj Správa štátnych hmotných rezerv, podľa ktorej by sa mali zásoby doplniť. O návrhu mala vláda SR rozhodnúť ešte začiatkom apríla, no nakoniec bol z rokovania stiahnutý.

Úveroví klienti si budú môcť odložiť splátky úverov, ak o to požiadajú
Úveroví klienti si budú môcť odložiť splátky, ak o to požiadajú. Vyplýva to z parlamentom schváleného návrhu novely zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby... Čítať ďalej
07 | 04 | 2020 | SITA


Podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, Potravinárskej komory Slovenska a Únie potravinárov Slovenska nie je dostatočne počuť hlasy slovenských politikov, ktoré by vyzývali ku zvýšenej spotrebe domácich potravín.

"Je nevyhnutné na všetkých úrovniach v spoločnosti významne podporiť potravinové vlastenectvo tak, aby dlhoročne oslabený potravinársky priemysel na Slovensku bol v súčasnej krízovej situácii dostatočne stimulovaný. V opačnom prípade sa môže stať, že za pár mesiacov už slovenské potraviny jesť nebudeme," dodala Holéciová.

„Práve slovenskými výrobkami si pomôžeme navzájom – zabezpečíme potraviny pre ľudí, doplníme štátne zásoby pre prípad núdze a zároveň uľahčíme domácim poľnohospodárom a potravinárov odbyt ich výrobkov. Dnes má dvojnásobne platiť, že naše potraviny majú v prvom rade skončiť na slovenskom stole," uzavrel prezident Potravinárskej komory Slovenska Daniel Poturnay.

Štát chce v rámci opatrení proti pandémii riešiť aj problém cestovných kancelárií
Viaceré cestovné kancelárie na svojich portáloch vyzývajú zákazníkov, aby v záujme spoločnej záchrany cestovného ruchu nerušili svoje zájazdy a zmenili len ich termín. Čítať ďalej
07 | 04 | 2020 | SITA