V izraelskom meste Jaffa vypukol chaos
07 | 04 | 2020 I Timotej Dudka

V izraelskom meste Jaffa sa odohrali scény ako z apokalyptického filmu, kde obyvatelia zakladali požiare a hádzali výbušniny na políciu. Nepokoje vypukli po tom, ako sa občan porušujúci karanténu odmietol identifikovať a zatkla ho polícia.


Ako informuje portál Breitbart, izraelské mesto Jaffa je domovom veľkej moslimskej populácie a konflikty s políciou sú v tomto meste bežné. Pri vzbure bolo zatknutých šesť ľudí, vrátane jednej ženy, ktorá bola podľa očitých svedkov agresívne napadnutá políciou, čo spôsobilo ďalšie eskalácie nepokojov.



Demonštranti tiež protestovali proti policajným zásahom pri zhromaždeniach moslimských veriacich, ktorí sa modlia na chodníku pred mešitou a porušujú obmedzenie, podľa ktorého majú obyvatelia dodržiavať dvojmetrový odstup. Imám z mešity bol zatknutý tiež a prevezený do predbežnej cely zadržania.



Nepokoje boli výsledkom policajnej rutinnej kontroly cestnej premávky, počas ktorej si vyžadovali identifikáciu 16-ročného mladíka, ktorý odmietol preukázať svoju totožnosť. Mladý muž  bol zatknutý neďaleko svojho bydliska pre podozrenie z porušenia karantény. Jeho rodinní príslušníci a susedia následne vyšli zo svojich domácností a začali útočiť na policajných dôstojníkov.

V oblasti Černobyľu je 16-krát väčšia radiácia
Lesné požiare, ktoré vypukli cez víkend v zóne okolo Černobyľu, podľa úradov spôsobili prudký nárast hladiny žiarenia. Čítať ďalej
07 | 04 | 2020 | Mário Martinka


Nepokoje sa rýchlo stupňovali a ako je vidieť na záberoch z videa, obyvatelia sa zhromažďovali na mieste činu, pričom na dôstojníkov polície hádzali kamene a zakladali požiare.

Do oblasti boli nasadené stovky policajtov, hasičov a príslušníkov pohraničnej stráže. Polícia použila na rozptýlenie demonštrantov omračujúce granáty.



„Hádzali po nás kamene aj Molotov koktejly,“ uviedol policajný veliteľ okresu Haim Bublin. Očití svedkovia sa sťažovali, že policajná reakcia bola neprimerane agresívna a neopodstatnená.

„Takéto policajné násilie nebolo potrebné,“ uviedol miestny obyvateľ Mohammed Aqbil. „To len rozzúrilo ľudí a vyvolalo požiare. Obyvatelia tohto mesta už majú obrovskú nedôveru voči polícii.“

Policajný dôstojník, ktorý zadržal mladistvého, tvrdil, že mu chcel iba povedať, aby sa vrátil do svojho domu, ale členovia jeho rodiny rýchlo zaútočili. Zatknutí demonštranti boli prevezení na policajnú stanicu a sú vyšetrovaní z dôvodu porušenia poriadku a z napadnutia policajných dôstojníkov.

Británii hrozí zneužívanie detí na páchanie násilia gangov
Vypuknutie koronavírusu môže v Británii okrem iného spôsobiť, že sa zvýši násilie gangov, pretože drogoví díleri bojujú o zmenšujúci sa trh. Ešte závažnejšie však je, že na distribúciu a predaj drog chcú zneužívať deti. Čítať ďalej
03 | 04 | 2020 | Natália Sollárová