České deti pôjdu čoskoro späť do škôl, slovenské ešte nie
05 | 04 | 2020 I Slávka Cigáňová

Kým české deti by sa do škôl mohli vrátiť už v polovici mája, naše zostanú doma až do konca školského roka.


Ministerškolstva ČRRobertPlagapripustil,žebysažiaciaštudenti mohlipodľasúčasnýchplánov doškolyvrátiťvdruhejpolovicimája.Naši českí susedia plánujú tento krok pod podmienkou, že bude dostatok dezinfekcie, rúšok či teplomerov na školách.

Českého ministra citoval portál idnes.cz. "Pokiaľ nebude tento plándodržaný,akškolynebudú môcť udržať hygienické podmienky,tak nechradšejotvoria svoje brányo 14dní neskôr,"upozornil. Žiadnenáhradnéplánypreotváranieškôl, ktorébyvychádzalizúdajov ministerstvazdravotníctvaavývojašíreniachoroby,podľa českého ministra školstva nie sú.
Na Slovesnku zvažujú spôsob hodnotenia

Minister Gröhling plánuje v pondelok (6.4.) predstaviť spôsob hodnotenia žiakov základných škôl (ZŠ). Vraj by na konci školského roka mohlo byť slovné. Spolu so Štátnym pedagogickým ústavom (ŠPÚ) chystajú opatrenia a odporúčania pre hodnotenie žiakov, pričom minister v diskusnej relácii TV Markíza Na telo ubezpečil, že ročník sa opakovať nebude. Týždeň po Veľkej noci by sa malo spustiť online vyučovanie.

Minister hospodárstva Richard Sulík by uvítal otvorenie ďalších obchodov po Veľkej noci
Slovensko podľa ministra hospodárstva Richarda Sulíka potrebuje v súčasnej situácii začať postupne uvoľňovať prijaté opatrenia a otvárať ďalšie prevádzky. Uviedol to v nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. Čítať ďalej
05 | 04 | 2020 | SITA


Čo sa týka prijímacích skúšok na stredné školy, tie by mali byť formou online, štát ich chce ešte testovať. Ani prázdniny sa skracovať nebudú. „Urobím všetko pre to, aby sme ukončili školský rok tak, ako má byť,“ dodal Gröhling.
Čísla nepustia

Celkovo máme aktuálne na Slovensku 485 pozitívne testovaných ľudí na nový koronavírus. Negatívnych vzoriek je 14 670. Tri osoby sa nachádzajú na jednotke intenzívnej starostlivosti a jedna osoba je na umelej pľúcnej ventilácii.

Naproti tomu Česká republika má 4 543 infikovaných, otestovali cez 80-tisíc vzoriek. 96 ľudí sa už uzdravilo, 67 zomrelo.

Pápež slávil omšu na Kvetnú nedeľu spojený s veriacimi cez médiá
Omšu Kvetnej nedele, ktorou veriaci vstupujú do Veľkého týždňa, odslúžil pápež František za účasti obmedzeného počtu ľudí. V Bazilike sv. Petra sa na bohoslužbe zišlo niekoľko kňazov, malý spevácky zbor, pár rehoľných sestier a laikov, ktorí čítali... Čítať ďalej
05 | 04 | 2020 | TASR