Ombudsmanka upozornila ministra vnútra na opatrenia, ktoré rezort doteraz neprijal a počas pandémie musia fungovať
30 | 03 | 2020 I SITA

Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová informovala ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO) odporúčaniach, ktoré rezort doteraz neprijal a musia podľa nej riadne fungovať aj v čase pandémie.


V liste, ktorý Mikulcovi adresovala, uviedla prehľad opatrení smerujúcich k odstráneniu porušovania ľudských práv, na ktoré dlhodobo upozorňuje. Agentúru SITA o tom informovala Michaela Pavelková z Kancelárie verejného ochrancu práv.

Ombudsmanka oslovila ministerstvo vnútra v súvislosti s viacerými oblasťami, ktoré musia riadne fungovať aj počas pandémie. Ide o opatrenia týkajúce sa najmä fungovania polície a jej represívnej zložky, ktorá môže byť používaná aj dnes či sociálneho zabezpečenia štátnych zamestnancov, ktorí sa aj v tomto období starajú o život a bezpečie obyvateľov.

Súdna úradníčka obvinená z predaja drog ostáva vo väzbe
Vyššia súdna úradníčka Veronika Š., ktorá je obvinená z predaja drog, ostáva vo väzbe. Na neverejnom zasadnutí o tom rozhodol dnes Krajský súd v Bratislave. Čítať ďalej
30 | 03 | 2020 | SITA


V prehľade odporúčaní ministra tak upozornila na potrebu zabezpečiť kamerové záznamy z každej plánovanej policajnej akcie, v ktorej sa už pri jej príprave predpokladá použitie donucovacích prostriedkov.

Ministrovi vnútra tiež pripomenula, aby inicioval právnu úpravu posilňujúcu nezávislosť Úradu inšpekčnej služby tak, aby zodpovedala štandardu, ktorý vo svojej rozhodovacej činnosti zadefinoval Európsky súd pre ľudské práva. Zároveň upozornila aj na nelegálne využívanie vyhradených priestorov, do ktorých polícia v niektorých prípadoch umiestňuje zadržané osoby.

Po preskúmaní niekoľkých podnetov ombudsmanka zistila, že mužom, príslušníkom ozbrojených a záchranných zborov nie je umožnené, až na niektoré výnimočné prípady, počas rodičovskej dovolenky poberať materské na rozdiel od iných zamestnancov. Súčasne tiež zistila, že celkové výška materského príslušníkov a príslušníčok týchto zborov je nižšia ako v prípade zamestnancov iných povolaní.

Slovensko má celkovo 336 prípadov ochorenia COVID-19
Slovensko má celkovo 336 prípadov ochorenia COVID-19. V nedeľu (29. 3.) pribudlo 22 nových prípadov. Celkový počet pacientov s negatívnym výsledkom je 7196. O výsledkoch testov zo štátnych laboratórií informovala hovorkyňa ministerstva... Čítať ďalej
30 | 03 | 2020 | TASR


„Právna úprava sociálneho zabezpečenia by nemala vyžadovať od príslušníkov a príslušníčok zborov, aby museli hľadať s kalkulačkou v ruke iné možnosti, v tomto prípade ďalšie dobrovoľné poistenie, keď chcú dosiahnuť normálny štandard garantovaný ostatným z povinného poistenia. Práve naopak, vo veciach sociálneho zabezpečenia by mala byť právna úprava dostatočne jasná a presná, aby učinila zadosť krehkej dôvere jednotlivca v štát a právo,“ vysvetlila Patakyová.

Dodala, že považuje za neprijateľné, aby podmienkou získania štandardného materského pre príslušníkov bola existencia viacerých nemocenských poistení spojená s platbou vyšších odvodov.

Ombudsmanka poukázala aj na súčasný zákon, ktorý neumožňuje občanom s volebným právom v Slovenskej republike nachádzajúcim sa v čase konania volieb mimo územia republiky, uplatniť svoje volebné právo. Odporučila preto ministrovi, aby inicioval právnu úpravu, ktorá umožní občanom s volebným právom v SR naplniť ich ústavné právo voliť vo voľbách a v referendách aj v prípade, že sa v čase ich konania nachádzajú v zahraničí.

Predseda Úradu pre verejné obstarávanie, ktorý bol pozitívny na COVID-19, nemal prísť do kontaktu so žiadnym členom novej vlády
Predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslav Hlivák, ktorému v nedeľu (29. 3.) spolu s jeho manželkou potvrdili pozitívne testy na ochorenie COVID-19, neprišiel do kontaktu so žiadnym členom novej vlády Igora Matoviča (OĽaNO).... Čítať ďalej
30 | 03 | 2020 | TASR